Šesnaest civila, od čega 11 dece, ubijeno je danas na zapadu Avganistana kada je eksplozivna naprava eksplodirala na putu kojim se kretalo vozilo u kojem su se nalazili, saopštile su lokalne vlasti.


Civili su ubijeni dok su se vraćali sa svadbe, prenose svetske agencije. Incident se dogodio u provinciji Herat. Eksplozivne naprave ručne izrade skrivene pokraj puta često su oružje vojske talibanskih pobunjenika i predstavljaju najčešći uzrok civilnih žrtava tokom desetogodišnjeg rata.

– Vozilo koje je prevozilo putnike koji su se vraćali sa svadbe naleteo je na ručno pravljenu eksplozivnu napravu u okrugu Šindand, i poginulo je 16 osoba, 11 dece, četiri žene i jedan muškarac – kazao je predstavnik za štampu vlasti provincije Herat Mohajedin Nori. U oblasti u kojoj se dogodila eksplozija borbe su česte, „talibani su aktivni, mislimo da su ono odgovorni za smrt ovih civila“, kazao je načelnik policije Herata Nor Kan Neikzad.

Talibani, koje je sa vlasti 2001. zbacila međunarodna koalicija pod vođstvom SAD, poslednjih godina su intenzivirali pobunu uprkos prisustvu 140.000 stranih vojnika i vode gerilski rat širom zemlje. U provinciji Herat česti su napadi eksplozivnim napravama usmereni na avganistanske i strane vojnike, pri čemu civili nisu pošteđeni. Dvadeset dvoje putnika jednog minibusa, uključujući žene i decu, ubijeno je 18. avgusta u eksploziji u okrugu Obe, nedaleko od Šindanda. Prema podacima UN, više od 1.460 avganistanskih civila ubijeno je u prvoj polovini 2011, od čega se 80 odsto pripisuje pobunjenicima.

Protest zbog ubistva Rabanija

Kabul – Oko hiljadu Avganistanaca protestovalo je juče u centru Kabula optužujući talibane i Pakistan da su ubili bivšeg predsednika Burhanudina Rabanija, koji je bio zadužen za pregovore s pobunjenicima. Talibani, koji po običaju vrlo brzo preuzimaju odgovornost za brojne napade u avganistanskoj prestonici, za sada odbijaju svaku odgovornost za samoubilački napad u kojem je poginuo Rabani, bivši predvodnik borbe protiv islamističkih pobunjenika. Avganistanske vlasti tvrde da iza napada stoje talibani i optužuju Pakistan da im je pružio pomoć, što Islamabad odbacuje. „Smrt talibanima“ i „Smrt Pakistanu“ uzvikivali su demonstranti koji su nameravali da protest održe ispred sedišta misije UN u Avganistanu i da ujedno zatraže formiranje međunarodne istražne komisije koja bi istražila Rabanijevo ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari