Na parlamentarnim izborima u Avganistanu, koji su zakazani za sledeći mesec, takmičiće se rekordan broj žena uprkos činjenici da je mnoge od njih trpe zastrašivanja, budući da primaju telefonske pozive od talibana, koji im upućuju različite pretnje, uključujući pretnje smrću. Usred sve jačeg talasa nasilja za koje se pojedini boje da može da preraste u „reprizu“ prošlogodišnjih katastrofalnih predsedničkih izbora, žene ulažu napore da vode kampanju u svim oblastima zemlje, saopštili su izborni posmatrači.

Žene tvrde da se čak i u avganistanskoj prestonici Kabulu svakodnevno hvataju u koštac sa preprekama koje su delo tvrdokornih konzervativaca. Budući da su parlamentarni izbori zakazani za 18. septembar, ulice Kabula su prepune izbornih plakata i bilborda, a sa velikog broja njih se smeše lica potencijalnih članica Parlamenta. U odnosu na izbore održane 2005, broj kandidatkinja se više nego udvostručio. Međutim, veliki broj izbornih plakata bude preko noći uklonjen ili osvane išaran flomasterom jarko crvene boje.

„Rekla sam svom timu da je trebalo da očekujemo ovako nešto“, kazala je Fareda Tarna, koja je dobila informaciju da je pocepana još jedna serija njenih skupih plakata, koja je bila postavljena na prometnom putu ka aerodromu u Kabulu. Tarana nije popularna samo zato što je njeno lice prikazivano na bilbordima, već i zato što je 2005. osvojila peto mesto na avganistanskom „Pop idolu“. Dobri poznavaoci prilika navode da je Kabul mnogo bezbedniji i liberalniji u odnosu na ostale delove Avganistana, te je privukao veliki broj kandidatkinja koje smatraju da ne bi mogle da se kandiduju u rodnom gradu. Ipak, Tarana primi i do deset telefonskih poziva dnevno od anonimnog muškarca koji izražava bes zbog njene kandidature na parlamentarnim izborima.

Najila Angira, pak, prima mnogo ozbiljnije telefonske pozive. Naime, nedavno ju je pozvao komandant talibana iz Vardaka, koji je nedaleko od Kabula, i zapretio joj smrću. „Pročitao je moju biografiju u kojoj piše da sam u vreme talibana živela van Avganistana. Pitao me je zašto govorim loše stvari o talibanima“. Angira predstavlja sve suprotno od onoga što ispunjava talibanske kriterijume. Ne samo da se kandidovala na izborima, već je ova 30-godišnjakinja takođe uspešna poslovna žena koja vodi jednu firmu. Osim toga u okviru svoje izborne kampanje napada talibane, a period njihove vladavine naziva „crnim danima“. „Vreme talibana je prošlo“, rekla je ona. „Gradimo novi Avganistan i oni se nikada neće vratiti na vlast“.

Ostale žene kandidatkinje za poslanice moraju da se bore sa drugim vidovima muških predrasuda, uključujući Hamidu Ameri, nastavnicu čiji se pokušaj da sprovodi kampanju u džamiji završio tako što su gotovo svi prisutni muškarci izašli napolje. „Mula je bio dobar čovek i pozvao me je da govorim u džamiji“, rekla je, „Međutim, kada sam se odazvala njegovom pozivu, muškarci su počeli da viču da sam uništila svetost džamije. Neki muškarci su ostali, ali je većina napustila hram“.

Situacija je još gora u provincijama van Kabula. Prema saznanjima Fondacije Avganistana za slobodne i fer izbore (Fefa), jedna kandidatkinja iz izolovane provincije Gor bila je prisiljena da odustane od svoje kampanje i pobegne u Kabul. Kako se navodi, kandidatkinje su kasnim pretećim telefonskim pozivima zastrašivali pobunjenici, ali i politički rivali i obični građani. „Kampanje žena kandidata na izborima jedva su bile prisutne u većini nebezbednih provincija na jugu i jugoistoku zemlje, a kandidatkinje su se žalile na ravnodušnost vlade prema njihovim bojaznima za svoju bezbednost“, navodi se u nedavnom izveštaju Fefa.

Profili pojedinih kandidatkinja

Farida Tarana je učestvovala na muzičkom takmičenju i njene pesme se još mogu čuti na televiziji ili radiju. Takođe je radila za Svetski program za hranu i za jednu komercijalnu banku.

Najila Angira smatra se posebnom kada je reč o avganistanskim standardima za pripadnice lepšeg pola. Ova 30-godišnja žena ima decu i vodi uspešnu kompaniju. U svojoj kampanji je izrazila prezir prema, kako je rekla, „mračnim danima“ talibanskog režima.

Zagona Bakši potiče iz doline Pandšir severno od Kabula. Bakši radi u jednoj maloj kancelariji koju je iznajmila od prijatelja na poslednjem spratu stare trošne zgrade. Uz malo novca vodi kampanju „od vrata do vrata“ nakon što uveče završi posao.

Hamida Ameri je profesorka matematike koja je bila primorana da pobegne u Iran za vreme talibanskog režima. Kampanju je morala da prilagođava svom rasporedu časova. Prvi plakati koje je postavila skinuti su posle jednog dana.

Farkunda Zahra Naderi rođena je u uticajnoj porodici, a deo obrazovanja stekla je u Londonu. Vodi veoma neobičnu kampanju, jer ne dozvoljava da se na izbornim plakatima prikaže njeno lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari