Međunarodne snage koje su koristile helikoptere NATO ubile su ekstremiste koji su opasani eksplozivom upali u hotel Interkontinental u prestonici Avganistana. Napadači su pucali sa krovova zgrade, a avganistanske trupe su odmah opkolile hotel, dok su kasnije u akciju uključeni i pripadnici NATO. Očevici su izjavili da se najpre čula eksplozija u hotelu gde uglavnom odsedaju stranci, što je delovalo kao samoubilački napad, a zatim su odjeknuli pucnji i još nekoliko eksplozija.


U trenutku napada u hotelu se nalazio veliki broj avganistanskih zvaničnika koji su se tu okupili da bi učestvovali na sastanku posvećenom prenosu odgovornosti za bezbednost države na avganistanske snage, procesu koji treba da počne ubrzo. Predstavnici policije u Kabulu saopštili su da postoje informacije da je pored napadača stradalo najmanje 11 civila i dva pripadnika oružanih snaga. Iako su talibani preuzeli odgovornost za napad, avganistanski zvaničnici zaduženi za unutrašnje poslove i odbranu ne isključuju mogućnost da su tu oružanu akciju sproveli pripadnici mreže Hakani.

Predsednik Hamid Karzai osudio je napad, istakavši da pobunjenici uživaju kada se proliva krv nedužnih ljudi, ali da na taj način neće biti osujećen proces prenosa nadležnosti za poslove u vezi sa bezbednošću i odbranom države sa NATO snaga na domaće trupe. On je, takođe, rekao da je u napadu ubijen njegov prijatelj, sudija Mavli Hamdulah Varsaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari