Prof Tamara Džamonja foto medija centarfoto medija centar

Prof. Tamara Džamonja Ignjatović, psihološkinja i jedna od pokretačica incijative ProGlas, kaže za Danas da je opšti utisak posle proglašenja izbornih rezultata, naravno, „da smo u prvom trenutku bili razočarani“.

„Bili smo malo optimističniji tokom izbornog dana. Ali, sa druge strane, nismo bili ni nekritično optimistični da sad očekujemo čudo preko noći koje bi razgradilo jedan sistem koji se već 12 godina etablira korak po korak. Da očekujemo da ProGlas, koji je mnogo mlađi kalendarski od opozicije, poništi i neutrališe sve te uticaje. U tom smislu, nismo imali nekritički optimizam, ali tačno je da smo svi, ipak, očekivali malo veće efekte“, objašnjava Džamonja Ignjatović prve utiske posle rezultata izbora.

Prema njenim rečima, kad prođe taj prvi emocionalni šok, „treba promisliti hladne glave šta je sledeći korak i ovo shvatiti kao jedan početak, a ne kraj“.

Tamara Džamonja Ignjatović: ProGlas kao korektiv svakoj vlasti

„I to početak u kome sada treba da razmišljamo i o drugim strategijama koje su nedostajale u ovako kratkom roku. Jer ProGlas je postojao mesec dana, ali je sigurno potvrđeno da potreba za pojavom poput PorGlasa treba da ostane i opstane. ProGlas bi ostao čak i da su izborni rezultati drugačiji. Kao korektiv svakoj vlasti. Nadam se da će on ispuniti i tu svoju postizbornu misiju i da će, u stvari, biti nekakav glas građanski, glas javnosti koja upozorava na sve ono što ne treba da se dešava u ovom društvu i da se zalaže za te promene“, kaže naša sagovornica.

Prof. Džamonja Ignjatović dodaje da su manipulacije, takođe, bile prevelike i neočekivane „koliko god smo već navikli na neke takve pojave, uvek nas dodatno iznenade“.

Tamara Džamonja Ignjatović deo ProGlasa
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

„Možda smo ipak naivni jer kad niste skloni manipulacijama onda i ne možete da zamislite njihove razmere. To ne znači da ćemo odustati od vrednosti i da će nas obeshrabriti. Naprotiv, nadam se da ćemo iz ovoga izaći opet pametniji i naučiti nešto iz ovog iskustva. Ipak je neki pomak napravljen. Svi bismo voleli da je veći. Ali, nešto je veća izlaznost, nešto je malo pomereno to biračko telo, nešto su bolji rezultati, posebno u Beogradu, i potupno je jasno da su izbori bili nefer što smo i očekivali, ali i da ovi rezultati definitivno nisu odraz volje građana, pre svega, u Beogradu, ali i šire“, ističe ona.

Upitana za sledeći korak delovanja PoGlasa, ona kaže da se „dogavaramo o drugom koraku“, ali i:

ProGlas se neće ugasiti

„U stvari, svakako se nećemo ni ugasiti niti ukinuti. Ono što sada zaista treba je da pažljivo promislimo korake, da sagledamo šta je to što će još više da motiviše ljude, a šta je to još što bi moglo da utiče na umanjenje svih onih rizika za dalje manipulacije“.

Psihologije tu ima puno, nastavlja prof. Džamonja Ignjatović, ali treba biti hladne glave:

„Prvo je bilo puno nade, pa malo razočaranja. Pa, kažemo:“Nešto je urađeno, nešto pomereno, ne treba biti nerealnih očekivanja, naivan u tome“. Zbog toga taj drugi korak nije odmah posle izbora saopšten. Hoćemo da razmislimo šta je dalji nastavak jer ne možemo da se pomirimo sa ovakvim stanjem u društvu. Niti hoćemo, niti bi trebalo“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari