Na udaru režimskih medija: Tamara Skrozza, retka kategorija novinara 1Foto: Fond Maja Maršićević Tasić

Tamara Skrozza spada u treću kategoriju novinara, najređu u novinarstvu. Ona je oduvek živela novinarstvo i to zna svako ko je imao sreću da je upozna, radi sa njom ili čita njene tekstove, napisao je Vukašin Obradović pre dve godine, kada je Danasova novinarska nagrada „Stanislav Staša Marinković“ završila u njenim rukama, zbog hrabrosti, istraživačkog entuzijazma i profesionalnosti.

„Kod Tamare su novinarstvo i život toliko isprepleteni da, verujem i ona sama, teško može da odredi onu tačku razdelnicu između profesionalnog i privatnog, tekstova i realnosti, profesionalnog etičkog kodeksa i ličnih moralnih načela. I to se jasno vidi u njenim tekstovima, javnim istupima, aktivizmu, kada govori o medijskoj sceni, pravima žena ili položaju manjinskih zajednica“, naveo je tada Obradović.

Ovih dana Tamara je ponovo u žiži javnosti, ali ovoga puta targetirana od strane prorežimskih medija. Iskonstruisali su njenu izjavu, optužujući je da je gostujući u emisiji „Da sam ja neko“ na televiziji Nova S izjavila da je “predsednika Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine”.

„Ovo je sada nešto što ugrožava mene i moju porodicu vrlo konkretno i egzistencijalno i ne može da prođe tek tako. Pri tome, ovo je otvorena laž, nije manipulisanje činjenicama, već mi je stavljeno u usta nešto što nisam izgovorila“, izjavila je Skrozza za portal Cenzolovka, naglašavajući da do sada na sve slične optužbe nije odgovarala tužbama, ali da su u ovako ekstremnoj situaciji one jedino ishodište.

Tamara je rođena u Somboru, a novinarski posao započela je još kao tinejdžerka u listu „Naj“.

Javnost Srbije ju je upoznavala preko brojnih članaka, komentara i priloga u nedeljniku „Vreme“, Radio Indexu, na portalu Cenzolovka, a od 2017. agnažovana je u novinskoj agenciji FoNet kao novinarka serijala Kvaka 23, urednica TV produkcije, a danas je zamenica glavnog urednika. Takođe, od 2016. mentorka je za profesionalne standarde i medijsku etiku Škole digitalnog novinarstva, koju organizuje Slavko Ćuruvija fondacija.

„Tamara je naša učiteljica medijske etike, koja je na nas prenela beskrajno važno znanje, zahvaljujući kom danas etično i profesionalno obavljamo novinarski poziv. Ona je čuvarka ljudskog dostojanstva i integriteta u medijima i neko ko se uvek bori za medijsku etiku“, poručilo je, u saopštenju podrške, 50 mladih novinara i novinarki koji su prošli Tamarinu školu.

Tamara Skrozza dobitnica je i nagrade „Jug Grizelj“, nagrade za OEBS ličnost godine u medijima, priznanja Osvajanje slobode za ženski aktivizam, kao i nagrade „Katarina Preradović“ i regionalne nagrade za novinarsku hrabrost „Srđan Aleksić“.

U jednom intervjuu za Danas otkrila je ko je jako uticao na nju.

„Dok nisam pošla u vrtić, čuvala me je Stojanka – žena koja je kuvala najmirisnija i najukusnija jela na svetu i koja me je je volela kao da sam njena. Nisu je mazili ni život, ni ljudi, a svima im je odgovarala glasnim smehom i oštrim jezikom. Kad smo se poslednji put opraštale, rekla mi je : „Samo budi kao ja“. I danas se trudim“, ispričala je Tamara.

Od tate je naučila da koristi burgiju, popravlja sitne kvarove i u bazičnim stvarima bude samostalna.

Rečenica za koju kaže da ju je formirala i uticala na sve aspekte njenog života bila je „Tašo, od danas svako nosi svoj teret“, koju joj je otac uputio prvog dana prvog razreda, dok su se zajedno kući vraćali iz škole. On je gurao bicikl, a ona vukla torbu prepunu udžbenika.

Ima ćerku, živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari