"Polarizacija u medijima došla do tačke ključanja": Otkud Tamara Skrozza u središtu tabloidne hajke? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Tabloidne hajke protiv novinara nisu nikakva novost u Srbiji, a naslovna strana Informera plasira dezinformaciju koja nema nikakvog faktičkog niti pravnog osnova, reakcija je sagovornika Danasa na targetiranje zamenice glavnog urednika FoNeta Tamare Skrozze od strane prorežimski orijentisanih medija. Oni su iskonstruisali njenu izjavu, optužujući je da je gostujući u emisiji „Da sam ja neko“ na televiziji Nova S izjavila da je “predsednika Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine”.

Prvobitno je na Nacionalnom dnevniku televizije Pink emitovan prilog u kome se navodi da Skrozza poziva na ubistvo predsednika Vučića, a kasnije su se ovoj kampanji protiv novinarke pridružili mnogi režimski portali poput Alo i Novosti, dok je dnevni list Informer na naslovnoj strani štampanog izdanja objavio „Skrozza: Vučića je trebalo ubiti u noći između 5. i 6. oktobra“.

Skrozza je potom izjavila da je u ovako ekstremnoj situaciji „tužba jedino ishodište„.

„Ta naslovna strana je objektivno pogromaška i opasna, mada sa stanovišta prakse našeg tužilaštva u formalno pravnom smislu ona ne bi bila kvalifikovana kao krivično delo ugrožavanja bezbednosti, pogotovo imajući u vidu da je reč o tabloidu koji je ljubimac vlast, ona nažalost faktički lako može imati posledicu ugrožavanje bezbednosti Tamare Skrozze“, kaže za Danas advokat Rodoljub Šabić.

Napominje i da se u Skrozzinoj izjavi ne pominje ničije ime i funkcija kao i da ona ne sadrži nikakav poziv na nasilje, pa ni pretnje smrću predsedniku države.

„To se može i mora komentarisati kao bukvalno skandalozno. Naslovnica se zasniva na subjektivnom, krajnje zlonamernom tumačenju iz konteksta istrgnutog dela izjave koji se odnosi na događaje iz 2000, dakle od pre skoro četvrt veka“, zaključuje Šabić.

Kaže i da naslovna strana dnevnog lista Informer, na kojoj se našla Tamara Skrozza, nema nikakvog faktičkog ili pravnog osnova.

„Tabloidne hajke protiv novinara koji u svom radu imaju kritičku notu prema vlasti, što je i uloga odgovornih novinara jer ne postoji idealna vlast, nisu nikakva neobičnost, niti novost. Polarizacija u medijima došla je do tačke ključanja i nedavno je kulminirala batinanjem“, kaže za Danas Olivera Milošević potpredsednica Udruženja novinara Srbije.

Ističe i da se godinama vode „zastrašujuće i huškačke“ kampanje koje od novinara prave pokretne i bespomoćne mete.

Kaže i da su novinari često predstavljeni kao mrzitelji naše zamlje, strani plaćenici kojima je zadatak da sruše vlast.

„Setimo se teksta ‘Kreće ubijanje Vučića’ od pre osam godina, to je čist primer kontinuiteta. U poslednje vreme otišlo se korak dalje pa je ‘specijalitet’ postalo izvlačenje iz konteksta i proizvoljno i zlonamerno učitavanje zadnjih misli – a to je najčešće ugrožavanje života predsednika, s ciljem da se taj narativ stalno održava u javnosti po svaku cenu“, priča Milošević.

Podsetila je i na nedavni slučaj Srđana Škora, koga su takođe režimski mediji i pripadnici vlasti optužili da poziva na ubistvo, ali Danila Vučića sina predsednika Srbije.

„Sada je krenuo nemilosrdni obračun sa Tamarom, kojoj se podmeće da je zagovaračica Vučićevog ubistva, i umesto da to jenjava, dan kasnije se njena izjava dodatno izvrće u direktne pretnje smrću“, navodi Milošević.

Dodaje da su ovakve „manipulatorske i huškačke“ tehnike krajnje opasne i da ozbiljno ugrožavaju njenu bezbednost, a kako kaže, razume i njene strahove za porodicu.

„Kao po matrici usledili su orkestrirani pozivi tužilaštvu da reaguje, što me uopšte ne bi začudilo u ovakvoj atmosferi institucionalnog deficita, ali bi trebalo da nas ozbiljno zabrine jer je to siguran put do potpunog ukidanja slobode misli i govora“, kaže Milošević.

Situaciju u kojoj se našla novinarka Tamara Skrozza kratko je za Danas prokomentarisala i poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević.

„Osuđujem to najstrašnije moguće, ono što svi znaju i što se može videti iz reakcija drugih to je koliko Tamara Skrozza vodi računa o etičkom izveštavanju i svako ko je imalo zna ne može da poveruje da je ona tako nešto izjavila. Odvratno je kad tabloidi to rade bilo kome a pogotovo ovakvim ljudima“, rekla je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari