Tamari Skrozi novinarska nagrada za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Novinarka novinske agencije FoNet Tamara Skroza (Skrozza) Žiri je ovogodišnja laureatkinja novinarske nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Fondacija „Dušan Bogavac“.

„Tamara Skrozza skoro tri decenije svojim beskompromisnim, časnim i profesionalnim radom brani osnovne postulate novinarstva, od početaka u Radio Indeksu, preko dvodecenijskog pisanja za nedeljnik Vreme, do angažovanja u Cenzolovki, a potom i FoNetu. Tome svedoče i brojne nagrade koje je do sada zaslužila za svoje tekstove, ali i iskazanu hrabrost i dostojanstvo u odbrani profesionalnih i građanskih vrednosti“, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri, kako se dodaje u saopštenju koje je preneo NUNS, posebno ističe njen „ogroman doprinos utemeljenju i radu Saveta za štampu i dugogodišnju principijelnu borbu za poštovanje normi Kodeksa novinara Srbije“.

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ bili su i Bojana Jovanović (KRIK), Radmilo Marković (BIRN), Vladimir Kostić (CINS) i Aleksandar Đorđević (BIRN).

U radu žirija učestvovali su prethodni dobitnici nagrade Snežana Čongradin i Saša Dragojlo, kao i Branka Bogavac i Filip Mladenović u ime Fondacije „Dušan Bogavac“, i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Fondacija „Dušan Bogavac“ osnovana je 1991. godine u znak sećanja na novinara Dušana Bogavca (1931-1990), koji se krajem 1980-ih otvoreno zalagao za demokratiju i slobodu izražavanja i osnovao Fond solidarnosti ugroženim novinarima.

Nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ dodeljuje se od 1991. godine, a od 1994. godine uz Fondaciju suosnivač nagrade je i NUNS.

Svečana dodela novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost biće održana u četvrtak, 24. oktobra 2024. godine, od 13 sati, u beogradskom Medija centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari