Tamari Skrozzi uručena nagrada “Osvajanje slobode“ 1

Nagrada “Osvajanje slobode“ koju 17. put tradicionalno dodeljuje Fond “Maja Maršićević Tasić“ uručena je Tamari Skrozzi novinarki nedeljnika Vreme.

Nagradu, koju čine skulptura vajara Mrđana Bajića i plaketa, uručila je u ime žirija prošlogodišnja dobitnica nagrade i predsednica žirija LJiljana Spasić.

Ovo priznanje zaokružuje čitavu jednu fazu života, a podrazumeva i odgovornost prema svemu što bi tek trebalo da se uradi, izjavila je večeras Tamara Skrozza, ističući da joj je čast što se pridružila hrabroj i neokaljanoj koloni žena koje nikada nisu pognule glavu.

Ona je navela da se oseća kao njene prethodnice koje su izjavile da nagradu dobijaju za nešto što zapravo nisu osvojile, “na neki način za sopstvene poraze”.

Kad novinari moraju da štrajkuju glađu radi odbrane svojih osnovnih prava, kad svako ko vredi završava oblaćen na naslovnim stranama tabloida, kad su lopovluk, bezobrazluk i primitivizam postali priznate društvene vrednosti? Kad Zakon o rodnoj ravnopravnosti postaje žrtva međustranačkih obračuna, kad je pravi izazov reći, napisati, misliti, pa i biti, objasnila je Skrozza.

Prema njenoj oceni, u državi za koju smo mislili da je na neki način oslobođena 5. oktobra 2000, danas sloboda mora da se osvaja na svakom planu, i svakog dana iznova jer je svaki lični izbor koji iole odskače od tradicionalnog, osuđen je na nerazumevanje, na osude, na muku i na borbu. Kao da ženskog pokreta nije bilo, kao da smo u nekom drugom veku, objasnila je Skrozza.

Ona smatra da svaki politički i javni izbor podrazumeva razapinjanje na krst, blaćenje, moćne ili manje moćne neprijatelje.

Uskraćeno nam je pravo na normalno lečenje, na normalno obrazovanje, pa čak i na normalno kretanje gradom, besmisleno raskopanim samo i isključivo iz političkih razloga, bez ikakve empatije prema „običnom“ čoveku, precizirala je Skrozza.

Ipak, ona smatra da sve ovo ne predstavlja krajni poraz.

„Nismo poražene i zato što se još uvek borimo, što mrdamo, što se ne damo, i što je delo onih koje nažalost više nisu među nama i dalje živo i značajno“, ocenila je Skrozza i naglasila da se ova nagrada diči tim trajnim glagolom – osvajanjem, nečim što traje i što ne može tek tako da se završi.

„Zato, idemo dalje. Lično, više sam nego ponosna što dalje idem u ovoj, tako hraboj i neokaljanoj koloni žena koje nikada nisu pognule glavu“, zaključila je Skrozza.

Nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljuje se svake godine 24. septembra, na dan izborne pobede nad Slobodanom Miloševićem. Nosi ime po funkcionerki Građanskog saveza Srbije Maji Maršićević Tasić, nastradaloj 2001. u saobraćajnoj nesreći, da očuva uspomenu na ženu koja je osvajala slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari