Festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju na kojem je nastupilo 14 ansambala i dvoje vokalnih solista, završen je proteklog vikenda.


Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić istakao je da je suština ovog Festivala veliki broj domaćih i gostiju sa strane, te da se dobrodošlica Bjelopoljaca poklapa sa duhom koji tamburaška muzika možda najbolje oslikava.

– Mislim da je najveći kvalitet i značaj ovog Festivala upravo u tome, jer ova vrsta muzike, ono izvorno što nosi u sebi, mladi ljudi koji su to prihvatili, prenose na jedan novi, moderniji, drugačiji način. To je možda najbolji način da se prikaže ono što je najkarakterističnije za Bijelo Polje i za bjelopoljsku čaršiju, kazao je predsjednik Žurić.

Međunarodni festival tamburaških orkestara je revijalnog karaktera i takav bi, po mišljenju direktora Centra za kulturu Izeta Erovića, trebalo i da ostane. Erović kaže bi takmičarskim karakterom ovaj Festival izgubio smisao amaterske muzike, koja daje rezultate, kako je rekao, ne samo u Bijelom Polju, nego i izvan granica Crne Gore.

– Dvanaest internacionalnih festivala iza nas, za Bijelo Polje znači mnogo i za tamburu i Crnu Goru uopšte, posebno za kulturu Crne Gore i turizam. Jer mnogo su učinili na spajanju ljudi, kulture, privrede i na valorizaciji kulturnih i turističkih potencijala, ne samo sjevera, nego Crne Gore uopšte. Sve je bilo na visokom nivou, tako da smo opravdali na pravi način postojanje i dokazali da je ovo jedna od prestižnih manifestacija u Crnoj Gori, istakao je Erović.

Ovogodišnji Festival tamburaških orkestara, čiji je pokrovitelj bila Opština Bijelo Polje, izvršni producent Centar za kulturu, a medijski sponzor Radio televizija Crne Gore, zatvorio je poznati pjevač narodne muzike Marinko Rokvić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari