SAD su tajno poslale više od 150 vojnika u Jordan koji treba da pomognu tamošnjim oružanim snagama da se izbore s bujicom izbeglica iz Sirije i pripreme za mogućnost da Sirija izgubi kontrolu nad svojim hemijskim oružjem i da previranja u Siriji prerastu u konflikt širih razmera.

Specijalne snage SAD stacionirane su u jordanskom vojnom centru za obuku koji se nalazi u kamenolomu severno od Amana. Trenutno su najviše skoncentrisane na pružanje pomoći Jordancima da zbrinu, kako se procenjuje, 18.000 sirijskih izbeglica koje su prešle granicu.

Američki zvaničnici koji su upoznati sa situacijom izjavili su da misija obuhvata i izradu nacrta planova za zaštitu Jordana, važnog američkog saveznika u regionu, od previranja u Siriji, kao i da se izbegne scenario sa sirijsko-turske granice. Zvaničnici su takođe saopštili, prenose strane agencije, da se razmatra i mogućnost da se uspostavi tampon-zona između Sirije i Jordana, koja bi bila u nadležnosti jordanskih snaga sa sirijske strane granice, što bi logistički i politički podržale SAD.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame odbila je da interveniše u sirijskom konfliktu, tako da je do sada samo sirijske pobunjenike koji se protive režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada snabdevala opremom za komunikaciju i drugom nesmrtonosnom opremom. Međutim, ukoliko se američka politika prema ovom pitanju promeni, ocenjuju dobri poznavaoci prilika, baza nedaleko od Amana mogla bi da bude od velike koristi, budući da se nalazi na manje od pedeset kilometara od sirijske granice.

Američka misija u Jordanu zapravo je započeta letos. Naime, SAD su u maju organizovale obuku, te su upriličene vojne vežbe u kojima je učestvovalo 120.000 vojnika iz 19 država, uključujući vojnike iz redova Specijalnih snaga. Na kraju je jedan mali američki kontingent ostao u Jordanu. On uključuje specijalce, stručnjake za logistiku, planere, trenere i članove generalšataba, rekli su američki zvaničnici. „Već izvesno vreme tesno sarađujemo s našim jordanskim partnerima na rešavanju raznih pitanja u vezi sa situacijom u Siriji“, rekao je Džordž Litl, portparol Pentagona. Litl je naglasio da posebnu bojazan predstavljaju sirijske zalihe hemijskog i biološkog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari