Po čemu je značajna Tanurdžićeva palata, zgrada pod zaštitom države koja je pretrpela oštećenja u oluji? 1Foto: 021.rs

U večerašnjem velikom nevremenu koje je pogodilo Novi Sad među oštećenim infrastrukturnim objektima nalazi se i Tanurdžićeva palata, zgrada koja se nalazi u samom centru grada, a koja je pod zaštitom države.

Prema prvim informacijama na Tanurdžićevu palatu srušio se kran usled padavina i olujnog vetra koji su pogodili Novi Sad drugi put za samo dva dana i time naneli veliku štetu. Međutim, u međuvremenu se oglasila firma koja izvodi radove na garaži, demantujući da je oštećenja na predajnicima izazvao njihov kran, objavljeno je na Instagram stranici 192.RS.

Istorija iza Tanurdžićeve palate

Zgrada koja je danas jedno od najpoznatijih obeležja centra Novog Sada izgrađena je na zemljištu na kojem se prethodno nalazila kuća sa pivnicom „Minhen“.

Zza kupovinu zemljiša vladala je velika konkurencija poslovnih ljudi, a Nikola Tanurdžić je svojom ponudom od tadašnjih četiri miliona dinara kupio zemljište, porušio objekte i počeo sa gradnjom nove palate.

Izgradnju je, kako Turistička organizacija Novog Sada navodi, kao neko čudo pratio čitav grad.

Odlučeno je da se zidanje sprovede prema projektu Đorđa Tabakovića. Tih dana, Tanurdžić i Tabaković su zbog veličine projekta obišli nekoliko evropskih prestonica kako bi se upoznali sa najsavremenijim dostignućima u arhitekturi i građevini.

Nakon što je izgrađena i dobila upotrebnu dozvolu, u palatu je useljeno 14 lokala, 36 komfornih stanova, kao i u to vreme najsavremenije opremljen bioskop „Reks“.

Najatraktivniji je, prema pisanju TONS, bio stan na uglu prvog sprata, površine 300 metara kvadratnih, posebno projektovan za porodicu Tanurdžić.

Takođe, u najveći ugaoni lokal u prizemlju, premeštena je iz Pašićeve ulice i trgovina „Silesija“ u kojoj vlasnik Nikola Tanurdžić i stekao osnovu za svoj veliki kapital.

Pred sam početak Drugog svetskog rata 1939. godine, Nikola Tanurdžić odlučio je da svoje graditeljske ambicije zaokruži i izgradnjom savremenog hotela „ Reks“, takođe po Tabakovićevom projektu.

Dogradnja je trajala naredne dve godine, a sprovedena je uz stranu palate koja je okrenuta ka ulici Ilije Ognjanovića.

Usled naraslih potreba grada za dodatnim turističkim smeštajima, došlo je 1981. godine do još jedne dogradnje uz nekadašnju palatu Nikole Tanurdžića (nacionalizovane 1949.godine). Naime, te godine je prostor hotela “Putnik“ proširen po veoma uspelom projektu novosadskog arhitekte Milana Marića.

Godine 1946, zdanje na najskupljem gradskom placu prelazi u ruke države.

Hotel „Reks“ je promenio ime u „Putnik“, a sve što se iz zgrade moglo izneti, spakovano je i odvezeno kamionima.

Posledice nevremena u Novom Sadu

Pad krana na Tanurdžićevu palatu nije bila jedina nesreća koja je pogodila Novi Sad usled oluje u petak uveče.

Zapravo, to je bio drugi kran koji je pao u Novom Sadu ove večeri, pošto se i prvi, samo nekoliko sati ranije, srušio na zgradu na Detelinari.

Osim pada dva krana, vetru nije odolelo ni stablo koprivića, zaštićeni spomenik prirode, sudeći po fotografijama objavljenim na društvenim mrežama.

Na Beogradskom keju, preko puta Doma vojske, drvo je palo na trafiku. Na teren su izašli vatrogasci i sproveli akciju spasavanja radnice koja je bila unutra. Zarobljena žena je izvučena i predata ekipama Hitne medicinske pomoći, pišu beogradski mediji.

Pet osoba, među kojima je dvoje dece, spaseno je tokom oluje u Novom Sadu, a jedan dečak izgubio je život.

Sve informacije u vezi sa nevremenom u Srbiji pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari