Tatjana Babić četiri godine nezakonito vodila Agenciju? 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Upravni sud u Beogradu poništio je rešenje Odbora Agencije za borbu protiv korupcije o izboru Tatjane Babić za direktorku Agencije od januara 2013. godine i naložio da se „predmet vrati na ponovno odlučivanje“.

Presuda Upravnog suda doneta je nakon što je Babić skoro četiri godine obavljala funkciju na koju je nezakonito izabrana, što bi moglo da otvori pitanje legalnosti ili legitimnosti odluka koje je potpisivala, rekli su izvori Danasa.

Agencija za borbu protiv korupcije nije objavila presudu Upravnog suda na svom zvaničnom sajtu ili na drugi propisani način, jer članovi Odbora Agencije nisu uspeli da se dogovore da se ova vest uopšte objavi. Naš list juče nije uspeo da dobije komentar Tatjane Babić, koja je decembra prošle godine podnela ostavku na funkciju direktorke Agencije zbog nedavnog imenovanja za sutkinju Ustavnog suda. Ona je u najviši sud u zemlji izabrana na predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a po nekim medijima i predsednice Skupštine Maje Gojković.

Vladan Joksimović, doskorašnji zamenik direktora Agencije, nije želeo da komentariše presudu jer „više nije u Agenciji“, ali da ova odluka Upravnog suda nema takvo dejstvo koje bi moglo da proizvede preispitivanje svih odluka Agencije u četvorogodišnjem periodu, u kojem je Tatjana Babić bila na njenom čelu. U zvaničnom saopštenju Agencije navodi se da je Joksimović izabran za šefa Kancelarije Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), te da će na tu funkciju stupiti 1. februara.

Kako saznajemo, u presudi Upravnog suda se navodi da je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije prekršio zakonom utvrđenu proceduru jer odluka o Babićkinom izboru od 21. januara 2013. godine ne sadrži obavezno obrazloženje, odnosno konkretne razloge za njen izbor. Postupak pred ovim sudom vođen je po tužbi jednog od kandidata na javnom konkursu za izbor direktora Agencije. Konkurs je, inače, raspisan 20. novembra 2012. godine, a javilo se 44 kandidata, od kojih je 34 ispunilo formalne uslove.

Mada Odbor Agencije u svom rešenju nije obrazložio jednoglasnu odluku o Babićkinom izboru, njegovi članovi su u vreme izbora saopštili medijima da je ona imala prednost u odnosu na ostale kandidate ne samo zbog toga što je pokazala visok profesionalizam, autonomiju i lični integritet, već i zbog toga što je, kao v. d. direktora Agencije, „stekla posebno iskustvo i dobro poznaje unutrašnju organizaciju i probleme sa kojima se Agencija suočava“, tako da će njen izbor „omogućiti brzo ostvarivanje ciljeva i zadataka Agencije“.

Na čelu Agencije za borbu protiv korupcije trenutno se nalazi Verka Atanasković, doskorašnja pomoćnica direktora u Sektoru za rešavanje o sukobu interesa, koja će vršiti dužnost do izbora novog direktora na konkursu, koji je nedavno okončan. Ona je izabrana za v. d. direktora jer su ostavke podneli i Babić i njen zamenik Joksimović.

Ko su sve kandidati za novog direktora

Prema nezvaničnim informacijama, na aktuelni konkurs za izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije prijavilo se 13 kandidata. Među kandidatima su i bivši savetnici ministra pravde Nikole Selakovića, čije je razrešenje zbog sukoba interesa tražila Agencija, a potpisala Babić, ali Odbor Agencije nije uspeo da donese konačnu odluku po Selakovićevoj žalbi. Za tu funkciju su se navodno kandidovali i funkcioneri BIA i Republičkog javnog tužilaštva, kao i Tomo Zorić, bivši portparol Tužilaštva za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari