"Nije ovoj vlasti stalo do ljudskih života": Tatjana Macura tvrdi da situacija u GAK "Narodni front" nije bila dramatična - da li je zaista tako? 1Foto: Dejana Majstorović/Danas, L.L./ATAImages

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura je gostujući na N1 ocenila da situacija sa klimama u GAK „Narodni front“ nije bila dramatična, jer nikome nije ugrožen život, te da je najvažnije da je problem rešen.

Sagovornice Danasa su saglasne da ova izjava nije na mestu.

Ginekološkinja Snežana Rakić kaže da je ministarka pobrkala medicinske procedure sa uslovima pod kojima se pacijenti leče i u kojima se medcinske procedure primenjuju.

„Tu se radi o klasičnoj zameni teza, što je deo političkog marketinga. Država mora svim porodilištima da obezbedi iste uslove za rad koji bi trebalo da budu standardizovani. To je odlika pružanja kvalitetne i održive zdravstvene zaštite“, objašnjava Rakić.

"Nije ovoj vlasti stalo do ljudskih života": Tatjana Macura tvrdi da situacija u GAK "Narodni front" nije bila dramatična - da li je zaista tako? 2
Foto: N1

Naglašava da to podrazumeva adekvatnu zdravstvenu zaštitu i odgovarajuće uslove rada za sve bolnice, te da uslove za rad moraju da obezbede rukovodioci zdravstvenih ustanova.

„Kompletan odnos prema porodiljama je katastrofalan“

"Nije ovoj vlasti stalo do ljudskih života": Tatjana Macura tvrdi da situacija u GAK "Narodni front" nije bila dramatična - da li je zaista tako? 3
Foto : FoNe/ Milica Vučković

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno i profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ističe da svi znamo da situacija u zdravstvu jeste veoma dramatična.

„Klimatizacija porodilišta, ali ne samo klimatizacija, već i kompletan odnos prema porodiljama i ženama u bolnicama su katastrofalni. Ja zaista ne znam šta bi po ministarki Macuri bilo dramatično. Da li bi pokušala da umanji katastrofu i da je neka beba umrla od toplotnog udara, ili da je nastradala porodilja? Najciničnija je njena izjava da žene treba da se obrate instituciji, tj. bolnici“, ukazuje Stojković.

Dodaje da joj ovakva izjava nije jasna i postavlja pitanje da li to znači da direktor bolnice i zaposleni lekari nisu primetili da klima ne radi.

„Nije ovoj vlasti stalo do ljudskih života. U to nas uveravaju svakog dana, koliko je život ovde jeftin“, zaključuje Stojković.

„Nismo pripremljeni na ovakve klimatske uslove“

"Nije ovoj vlasti stalo do ljudskih života": Tatjana Macura tvrdi da situacija u GAK "Narodni front" nije bila dramatična - da li je zaista tako? 4
Biljana Stepanov Foto: Medija centar Beograd

Biljana Stepanov iz Ženske solidarnosti navodi da to što nije bilo klima u porodilištu kada je napolju bilo 40 stepeni jeste dramatično u smislu da ne podnosimo svi jednako ni hladnoću ni toplotu.

„Pogotovo ne male bebe za koje je potpuno neprirodno da budu unutra na nekih 30, 40 stepeni, to teško podnose i odrasli, a kamoli mala deca. Situacija je dramatična u toliko što mi kao zemlja nismo pripremljeni na ovakve klimatske uslove, samim tim je sve komplikovano, svakodnevni život se otežava“, kaže Stepnaov.

Naglašava da kada se priča o struji koju troše klime, i dok možda nisu dobri uslovi da se ceo dan sedi pod klimom, da je za teške bolesnike, poput onkoloških pacijenata, ili porodilje sa bebama, klima u bolnici osnovna i civilizacijska norma.

„Moraju da se obezbede za sve one koji ne mogu na neki drugi način da pomognu sebi u najvećim temperaturama. Svima su potrebni posebni ugođaji u ovim klimatskim uslovima“, ukazuje Stepanov.

Od ministarke Tatjane Macure na pitanje šta bi za nju predstavilo dramatičnu situaciju Danas do trenutka objavljivanja ovog teksta nije uspeo da dobije odgovor.

Podsećamo, pre skoro nedelju dana GAK Narodni front dostavio je obaveštenje zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja u kom su naveli da je usled ekstremnih temperaturnih uslova i maksimalnog korišćenja sistema, došlo do preopterećenosti svih sistema za hlađenje, a što je dovelo do enormnog opterećenja elektro mreže i otkazivanja sistema za hlađenje u pojedinim delovima odeljenja klinike.

Nakon dva dana, na inicijativu Aleksandra Vučića, počela je ugradnja klima u GAK Narodni front. Ipak, i druga porodilišta širom Srbije su još uvek imaju problem sa klimatskim uređajima.

„Ustanovio se kvar, ustanovilo se na koji način da se reši i problem je rešen, i to je glavna vest“, kazala je ministarka bez portfelja Tatjana Macura u gostovanju na N1.

Prema njenim rečima, od kada je ukazano na problem, krenulo se u njegovo rešavanje i „data je vrlo jasna informacija o tome kada će i u kom roku i na koji način biti taj problem rešen. I problem je rešen“.

Ministarka je dodala da se nijedna porodilja nije žalila samom porodilištu ili nekoj instituciji, već su nezadovoljstvo izrazile u obraćanju medijima ili na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari