Gruzija je saopštila da je okončala jučerašnju kratku pobunu u vojnoj bazi Muhrovani, nadomak Tbilisija, koja je izbila nakon hapšenja bivšeg komandanta specijalnih snaga optuženog za planiranje ometanja NATO vežbi koje počinju danas u Gruziji. Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je u televizijskom obraćanju rekao da je pobuna u tenkovskom bataljonu izolovani slučaj i da je situacija u zemlji pod kontrolom. „Lično sam predvodio pregovore sa pobunjenicima i predložio im da spuste oružje i da se predaju policiji i nagovestio im da ukoliko odbiju to da učine, protiv njih bi se mogla upotrebiti sila.“


On je dodao da je bila planirana „pobuna velikih razmera“ protiv vlasti u Tbilisiju, suvereniteta Gruzije i evropske i evroatlantske integracije zemlje. Sakašvili je rekao da su u pobunu umešane „specijalne snage u određenoj, nama poznatoj zemlji“ i pozvao Rusiju da se uzdrži od provokacija. Moskva je odbacila tvrdnje da je bila umešana u pobuni, a ruski izaslanik u NATO Dmitrij Rogozin je rekao da je to pokušaj Sakašvilija da skrene pažnju sa domaćih problema – političke i ekonomske krize. Međutim, NATO nije želeo da komentariše dešavanja u Gruziji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije prethodno je saopštilo da su organizatori zavere želeli da ubiju gruzijskog predsednika. Dodaje se da je pobunu organizovao bivši zapovednik specijalnih snaga Georgij Gvaladze i da ga u tome podržava Rusija. Gvaladze i vojni zvaničnik na dužnosti su uhapšeni, rekao je portparol gruzijskog MUP Šota Utiašvili. On je dodao da MUP poseduje video snimak na kojem Gvaladze govori svojim pristalicama o planiranom vojnom udaru. Prema rečima portparola, na snimku Gvaladze kaže da će 5.000 ruskih vojnika podržati vojni udar koji je bio planiran za sutra. Utiašvili je na konferenciji za novinare rekao da su zaverenici novac dobili od Rusije i da sve ukazuje da je celokupan događaj koordinisan iz Moskve. On je, takođe, kazao da je u pobuni učestvovalo gotovo 500 vojnika, ali da je nad situacijom brzo uspostavljena kontrola.

Neimenovani ruski bezbednosni izvor je istakao da je „ceo događaj agonija režima predsednika Sakašvilija i da se ne može opisati na drugi način“. Opozicioni lider i bivši Sakašvilijev saveznik Georgij Kaindrava izjavio je da su navodi o planiranom vojnom udaru izmišljotina.

Rusija, koja je prošle godine vodila kratak rat s Gruzijom, oštro je kritikovala vežbe NATO u Gruziji za koje tvrdi da će ohrabriti Sakašvilija da obnovi svoju razorenu vojsku. U vežbama NATO prethodno je trebalo da učestvuje oko 1.300 vojnika iz 19 država članica i partnerskih zemalja NATO. Međutim, neke bivše sovjetske republike nedavno su odlučile da u njima ne učestvuju. Srbija je, takođe, odbila učešće u ovim vežbama.

Lavrov otkazao učešće na sastanku NATO – Rusija

Moskva – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov otkazao je juče učešće na sednici Saveta NATO – Rusija koja će, kako je planirano, biti održana 19. maja u Briselu u znak protesta protiv vežbi Alijanse u Gruziji i zbog proterivanja dvojice ruskih diplomata iz njenog sedišta, rekao je jedan visoki zvaničnik. Zamenik portparola NATO Karmen Romero izjavila je da Alijansa žali zbog takve odluke Lavrova „jer ima mnogo pitanja koja su od zajedničkog i obostranog ineteresa, a o kojima bi moglo biti diskutovano između NATO i Rusije“. D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari