Istaknuti novinar Abdul Alijašev iz Dagestana na severu Kavkaza preminuo je juče od posledica zadobijenih u napadu prethodne noći, saopštila je policija. „Alijašev je zadobio teže povrede ramena i glave, nakon čega je operisan. Međutim, njegov život nije mogao biti spasen“, navodi se u saopštenju policije.

Istaknuti novinar Abdul Alijašev iz Dagestana na severu Kavkaza preminuo je juče od posledica zadobijenih u napadu prethodne noći, saopštila je policija. „Alijašev je zadobio teže povrede ramena i glave, nakon čega je operisan. Međutim, njegov život nije mogao biti spasen“, navodi se u saopštenju policije. Alijašev je drugi ruski novinar koji je izgubio život u toku ove nedelje, u još uvek nerasvetljenim okolnostima.

„Naša misija jeste da zaštitimo svoju zemlju od ruske agresije“, izjavio je Davit Kezerašvili, 29-godišnji ministar odbrane Gruzije, kada je bio upitan za kakve misije će vojska biti obučena. Za obnovu gruzijske vojske biće potrebne godine, tvrde vojni analitičari, što znači da će dugoročne odluke o američkoj podršci Gruziji naslediti sledeća predsednička administracija. Zvaničnici ministarstva odbrane u Tbilisiju su izjavili da se nadaju da će za bar četiri postojeće brigade biti obezbeđena moderna oprema, i da će obim vazdušnih snaga zemlje biti povećan. Gruzijska vojska trenutno broji 33.000 aktivnih službenika. Sakašvili je takođe rekao da planira da intenzivira obuku oficira u sledećih nekoliko godina. Gruzijski ministar odbrane dodaje da će za obnovu vojske biti potrebno osam do devet milijardi dolara. „Zajedno sa Evropljanima i SAD moramo da obnovimo našu vojsku i učinimo je jačom, jer je to u našem zajedničkom interesu“, rekao je on i dodao da bi Rusija mogla napasti još jednog suseda, a u tome mora biti sprečena.

Bela kuća odvojila milijardu dolara pomoći Gruziji

Vašington – Administracija predsednika SAD Džordža Buša juče je Gruziji dostavila paket finansijske pomoći u vrednosti od milijardu dolara da bi pomogla prozapadno orijentisanu bivšu sovjetsku republiku da stane na noge. Visoki američki diplomata Rojben Džefri je izjavio da je paket finansijske pomoći namenjen obnovi ekonomije i infrastrukture Gruzije. U međuvremenu, treći brod američke mornarice, koji prevozi humanitarnu pomoć, prošao je kroz turski moreuz na putu ka Gruziji.

U međuvremenu, Evropski parlament oštro je apelovao na Rusiju da „poštuje svoje obaveze“ iz ugovora o prekidu vatre i povuče sve trupe iz Gruzije. U rezoluciji EU, Moskva se oštro kritikuje i zbog navodne upotrebe kasetnih bombi tokom sukoba prošlog meseca, i osuđuju navodni slučajevi pljačkanja u Gruziji koje su izvodile ruske snage.
Predsednici Rusije i Francuske, Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi razgovarali su juče telefonom uoči predstojećeg samita 8.septembra o rusko-gruzijskoj krizi. Medvedev je izrazio razočarenje što EU nije osudila gruzijske akcije u Južnoj Osetiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari