Most preko reke Ingur, na zapadu Gruzije ne izgleda kao mesto rata. Nema pucnjave, samo se čuje kreketanje žaba. Niže niz obale reke, ribari sa štapovima za pecanje od vrbe, domaće proizvodnje, pecaju pastrmku u tirkizno plavoj vodi. Ova mirna tačka, koja je jednom bila obala Sovjetskog Saveza, danas bi mogla postati bojno polje, ne samo između Gruzije i njene odvojene provincije Abhazije, koje su se borile u ratu 1992.

Most preko reke Ingur, na zapadu Gruzije ne izgleda kao mesto rata. Nema pucnjave, samo se čuje kreketanje žaba. Niže niz obale reke, ribari sa štapovima za pecanje od vrbe, domaće proizvodnje, pecaju pastrmku u tirkizno plavoj vodi. Ova mirna tačka, koja je jednom bila obala Sovjetskog Saveza, danas bi mogla postati bojno polje, ne samo između Gruzije i njene odvojene provincije Abhazije, koje su se borile u ratu 1992. do 1993, već i između snaga NATO-a i Ruske Federacije.

EU i NATO zabrinuti

Brisel – EU i NATO juče su izrazili zabrinutost zbog najnovijeg poteza Rusije da proširi svoje veze s otcepljenim gruzijskim provincijama Abhazijom i Južnom Osetijom. Ocenjujući potez kao „unilateralnu odluku“ Rusije, portparol ministra za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijera Solane izjavio je: „Uvek smo podržavali teritorijalni integritet Gruzije. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili pozvao je Solanu i izrazio zabrinutost povodom razvoja situacije, a naročito unilateralne prirode odluke Rusije“, izjavio je portparol Solane.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer zatražio je od Rusije da ne preduzima ovakve korake. „Duboko sam zabrinut akcijama Rusije koje imaju za cilj uspostavljanje pravnih veza s gruzijskim regionima Abhazijom i Južnom Osetijom“, izjavio je Shefer.

Petnaest godina nakon proterivanja gruzijskih trupa, Abhazija je na ivici da zadobije priznanje Rusije. Odlazeći ruski predsednik Vladimir Putin naredio je pre dva dana svojim zvaničnicima da pojačaju ekonomske veze i obezbede konzularnu podršku stanovnicima seperatističke republike. Putin je rekao da će Rusija priznati sve pravne entitete registrovane u Abhaziji i Južnoj Osetiji, drugom otcepljenom gruzijskom regionu. Potez, međutim, još ne znači i zvanično priznanje nezavisnosti Abhazije, ali samo što nije. Gruzija je, s druge strane, zatražila juče od Rusije da hitno opozove sve svoje odluke koje krše njen suverenitet. Tražimo da Rusija opozove sve odluke koje ugrožavaju suverenitet Gruzije“, rekao je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili na sednici vlade.
Ruski dnevnik Nezavisimaja Gazeta, u jučerašnjem broju piše da Putin namerava da izda dekret kojim bi se ruskim ministarstvima dozvolilo da otvore svoja predstavništva u Abhaziji i Južnoj Osetiji, što bi značilo i formalnu saradnju sa svojim kolegama u ovim pokrajinama.
Iako je rusko ministarstvo inostranih poslova juče ukazalo da ne želi sukobe, potez Kremlja će nesumljivo razdražiti prozapadne Gruzijce i proameričku vladu te zemlje, koja optužuje Moskvu da potajno pokušava da pripoji njene pobunjeničke regione, kažu analitičari.
Ministar inostranih poslova Gruzije Dejvid Bakradze, prošle noći je izjavio da se potez Rusije računa kao „legalizacija de facto procesa aneksije“. Gruzijski zvaničnici nagoveštavaju da je Tbilisi spreman na „adekvatan odgovor“. U Londonu, Forin ofis je potez shvatio kao ulazak u sukobe, ističući da se ovim „jedino stvaraju tenzije u regionu“.
Provokativna akcija Putina, kako su je ocenile mnoge zemlje, izgleda kao svestan odgovor na neuspele ovomesečne pokušaje Gruzije da uđe u NATO, uprkos jakoj podršci američkog predsednika Džordž Buša i saglasnosti članica NATO-a za prijem Gruzije u članstvo. Kada se to ostvari, uzajamno odbrambeno angažovanje Alijanse uključivaće sređivanje problema Abhazije, mikrorepublike na istočnoj obali Crnog mora koja je 45 minuta vožnje od Putinove letnje rezidencije u Sočiju.
Abhazija je, kažu poznavaoci, pospani morski raj. U sovjetsko vreme, ruski radnici odmarali su se i relaksirali uglavnom u sanatorijumima Abhazije. Danas, abhaski generali govore da je na pomolu novi konflikt. „Da, mislim da će biti rata“, kaže Janšuk Muratija, šef za bezbednost u Galu, gradu na abgahskoj granici. „Kako drugačije Gruzija može rešiti abhaski problem?“. Prema njegovim rečima, 2.000 gruzijskih trupa prošle nedelje raspoređeno je u dolini Gornji Kodori, planinskom klancu koji je veći deo godine zatrpan snegom. Gruzija je 2006. ponovo okupirala dolinu, kaže Muratija i dodaje da su česti okršaji između trupa Abhazije i Gruzije.
Više od 1.000 ruskih mirovnih trupa nalazi se u Abhaziji, u skladu s rezolucijom UN iz 1994. o prekidu vatre. U proteklih nekoliko godina Rusija je ublažila ekonomske sankcije i dala mnogim Abhazima ruske pasoše. Prošle godine, dva miliona ruskih turista posetili su Abhaziju, privlačnu zbog subtropske klime i prelepih prirodnih predela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari