– Nakon sedmomjesečnog zastoja, zbog godišnjeg remonta, Termoelektrana Pljevlja će tokom narednih nekoliko dana nastaviti proizvodnju, najavljeno je iz Elektroprivrede Crne Gore. Remont Termoelektrane je počeo polovinom maja i koštaće oko 30 miliona evra. Kada se realizuju planirani projekti, već 2010. godine očekuje se rekordna proizvodnja od milijardu i 400 miliona kilovat sati struje, što je za 30 odsto više od prosjeka u prethodnom periodu.

– TE Pljevlja je ne samo najveći proizvođač električne energije u našoj državi, već je zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti, glavni oslonac za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema Crne Gore, istakao je direktor TE Pljevlja Slavko Vukašinović. TE Pljevlja radi već 27 godina, a nakon ovog remonta njen radni vijek će biti produžen za najmanje 15 godina, a proizvodnja će biti povećana za 30 odsto, ističe Vukašinović.

„Ugradnja elektrofilterskog postrojenja u TE Pljevlja, najveći je ekološki projekat u Crnoj Gori. Ugradnjom novih filtera, projektovanim po najnovijim zakonima, emisija čestica će biti devet puta manja nego do sada, što će potpuno zadovoljiti stroge evropske standarde. Poznato je da su dosadašnji filteri TE imali emisiju čvrstih čestica 350 miligrama po metru kubnom, a sada, nakon zamjene elektrofilterskog postrojenja emisija čestica će se spustiti ispod 50 miligrama po metru kubnom, što će biti u skladu sa evropskim normama. Snaga bloka TE Pljevlja će biti povećana sa sadašnjih 210 na 220 megavata. Upravo smo završili „hladne probe“, a u narednim danima uslijediće period „toplih proba“ i očekujemo krajem sedmice uključenje TE u sistem“, rekao je Vukašinović. Glavni izvođač radova na remontu TE Pljevlja je zagrebačka firma „Vemos“, koja je angažovala podizvođače „Remont-montažu“ iz Tuzle, „Bosna-montažu“ iz Prijedora i „Monte-var“ iz Nikšića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari