Na farmi Ivana Milovića u Vrbasu počelo je sprovođenje projekta smanjenja zagađenja Dunava i njegovih pritoka iz farmi i industrija – DREPR.

Opština Vrbas jedna je od četiri u Srbiji u kojoj se grade pokazne farme na kojima će, nakon izgradnje tankova za smeštaj tečnog dela osoke i čvrstog stajnjaka, biti demonstrirana prednost koja se ostvaruje uvođenjem predloženih standarda.

Član Savetodavne tehničke komisije projekta DREPR Tomislav Đivuljskij ističe da će realizacija projekta značajno unaprediti kvalitet životne sredine.

– U rezervoarima koji se grade tako da kroz njih ne može da ističe voda, biće smeštan sav biološki otpad sa farme. Osoka i stajnjak će se nakon određenog vremena posebnom mehanizacijom prebacivati na zemlju, što donosi uštedu veštačkog đubriva, istovremeno se štite podzemne i površinske vode, a time i svi vodotoci u slivu Dunava – ističe Đivuljskij.

Ovaj projekat u Srbiji će biti realizovan na osam demonstracionih farmi, a narednog meseca počeće da se sprovodi i na farmi PD „Sava Kovačević“ u Vrbasu.

Projekat smanjenja zagađenja Dunava i njegovih pritoka sa farmi i industrijskih postrojenja, vredan oko 20 miliona evra, pripremila je Svetska banka, Globalni ekološki fond, u saradnji sa Agencijom za razvoj „Sida“ iz Švedske i Evropskom agencijom za rekonstrukciju, dok ga neposredno sprovodi Ministarstvo poljoprivrede.

– Osnovne vrednosti projekta odnosiće se na unapređenje kvaliteta životne sredine, harmonizaciju nacionalnog zakonodavstva sa standardima EU, intenzivnu edukaciju farmera na temu održive proizvodnje, demonstraciju uspešnih poljoprivrednih praksi, kao i podizanje opšteg nivoa svesti o značaju očuvanja voda i životne sredine – napominje Đivuljskij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari