Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kritikovao je juče protivraketni plan SAD, ističući da on predstavlja pretnju za zemlje u okviru regionalne grupacije koja je iskrsla kao moćan blok protiv američkih interesa. Iranski predsednik je govorio na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO), koja uključuje Rusiju, Kinu i četiri bivše sovjetske, centralnoazijske zemlje.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kritikovao je juče protivraketni plan SAD, ističući da on predstavlja pretnju za zemlje u okviru regionalne grupacije koja je iskrsla kao moćan blok protiv američkih interesa. Iranski predsednik je govorio na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO), koja uključuje Rusiju, Kinu i četiri bivše sovjetske, centralnoazijske zemlje. Iran u okviru SCO ima status zemlje posmatrača.
Rusija je žestoko protestovala protiv planova SAD da razmeste elemente protivraketnog sistema u Poljskoj i Češkoj, uz objašnjenje da bi taj sistem mogao da bude iskorišćen protiv Rusije, kao i da bi porušio strategijski balans snaga u Evropi. Ali, Ahmadinedžad je rekao da „ti planovi premašuju zabrinutost samo jedne zemlje i da bude brigu velikog dela kontinenta, Azije i zemalja članica SCO“. Amerika objašnjava da sistem ima za cilj sprečavanje eventualnih raketnih napada iz opasnih zemalja, uključujući Iran.
Ruski predsednik Vladimir Putin kao odgovor na to rekao je: „Svi pokušaji da se globalni i regionalni problemi rešavaju unilateralno su beznadežni“. Putin je pozvao na „jačanje multipolarnog međunarodnog sistema koji bi osigurao jednaku bezbednost i mogućnosti za sve zemlje“. On nije imenovao SAD, ali komentari izražavaju stalno rusko negodovanje da Amerika dominira svetskim poslovima. Rusija često koristi termin „multipolaran“ kako bi ojačala napore za suzbijanje američke moći.
Vašington budno prati samit SCO u prestonici Kirgistana Biškeku. SAD ima vazdušnu bazu u blizini prestonice, a SCO je ranije pozvao na određivanje vremenskog roka za povlačenje američkih vojnih elemenata iz zemalja članica organizacije.
SCO je osnovan pre 11 godina u cilju suzbijanja religijskog ekstremizma i rešavanja pitanja bezbednosti na granicama u zemljama Centralne Azije. Kina i Rusija su se zalagale za jačanje grupe od kada je vojska SAD ustanovila vazdušne baze u Uzbekistanu i Kirgistanu, posle napada 11. septembra, kako bi podržala antiterorističku kampanju u Avganistanu. Uzbekistan je američku bazu iselio 2005.
Tokom proteklih godina, otkako su Iran, Indija, Pakistan i Mongolija postale zemlje posmatrači u SCO, grupa je postala moćniji blok koji ima za cilj da se odupre dominaciji SAD u svetskim pitanjima. Ahmadinedžad prisustvuje samitu uzastopno dve godine. Iako SCO pozdravlja Ahmadinedžadov angažman, pitanje prihvatanja Irana kao punopravnog člana neće još dugo biti razmatrano, rekao je Fjodor Lukjanov, izdavač ruskog magazina Globalni poslovi. „Primanje Irana kao punopravnog člana bilo bi posmatrano kao otvoreno izazivanje SAD, kao poziv na sukob“, rekao je Lukjanov.
Organizacija čiji su članovi neki od najvećih svetskih proizvođača i potrošača energije takođe je počela da razmatra jačanje ekonomske saradnje. Lideri zemalja članica SCO juče su razgovarali o formiranju Energetskog kluba SCO, saopštili su ruski zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari