Iran će povući gotovo 75 milijardi dolara iz Evrope da bi sprečio da mu imovina bude blokirana, imajući u vidu nove pretnje sankcijama koje je Zapad uputio Teheranu zbog nuklearnog programa, saopštio je juče Teheran. Iako su zapadne sile upozorile Iran da će se suočiti s kaznom ukoliko odbije ponuđene inicijative i nastavi da sprovodi nuklearni program, ta država i dalje odbija da ispuni zahteve.

Iran će povući gotovo 75 milijardi dolara iz Evrope da bi sprečio da mu imovina bude blokirana, imajući u vidu nove pretnje sankcijama koje je Zapad uputio Teheranu zbog nuklearnog programa, saopštio je juče Teheran. Iako su zapadne sile upozorile Iran da će se suočiti s kaznom ukoliko odbije ponuđene inicijative i nastavi da sprovodi nuklearni program, ta država i dalje odbija da ispuni zahteve. Prema najavama pojedinih diplomata, EU se sprema da zamrzne imovinu najveće iranske banke, državne Banke Meli, ali čeka na nove poteze Teherana.
„Deo imovine Irana u evropskim bankama već je konvertovan u zlato i akcije, a deo je prebačen u azijske banke“, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Irana zadužen za ekonomiju Mosen Talai. Takve najave usledile su nakon što se Iran proteklog vikenda ponovo izjasnio protiv obustave nuklearnog programa, uprkos ponudi šest svetskih sila da mu pomognu da razvije program za civilne svrhe ukoliko okonča aktivnosti usmerene na, kako sumnjaju SAD, pravljenje atomske bombe. Predsednik SAD Džordž Buš u više navrata je istakao da se zalaže za novu rundu sankcija Teheranu, a takav stav zastupa i Britanija.
Evropska unija je saopštila da još nije postignut dogovor o novim sankcijama protiv Irana, suprotno izjavama pojedinih zvaničnika. Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Galjak rekla je da nije obaveštena da je postignut bilo kakav dogovor o tom pitanju, ali da postoji mogućnost da će sankcije biti odobrene kasnije u toku ovog meseca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari