Iranska elitna vojna jedinica Revolucionarna garda započela je vojnu vežbu i upozorila da će izraelska i američka mornarica biti njeni primarni ciljevi ukoliko Iran bude bio napadnut. Na internet sajtu ove vojne jedinice objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da je u toku vojna vežba u kojoj učestvuje i „specijalna jedinica za raketne operacije“, ali nije navedeno gde se ona izvodi.

Iranska elitna vojna jedinica Revolucionarna garda započela je vojnu vežbu i upozorila da će izraelska i američka mornarica biti njeni primarni ciljevi ukoliko Iran bude bio napadnut. Na internet sajtu ove vojne jedinice objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da je u toku vojna vežba u kojoj učestvuje i „specijalna jedinica za raketne operacije“, ali nije navedeno gde se ona izvodi. Iranska garda i nacionalna armija izvode regularne vojne vežbe dva ili tri puta godišnje, ali u saopštenju na internet stranici nije navedeno da li je ova vežba jedna od njih ili ona predstavlja specijalnu pripremu.
Izraelska vojska je u junu poslala ratne avione preko istočnog dela Mediterana u cilju izvođenja vojne vežbe koju su zvaničnici SAD opisali kao moguću pripremu za napad na iranska nuklerana postrojenja, čija je namena, kako Zapad smatra, proizvodnja nuklearnog oružja. Na iranskom veb sajtu objavljena je izjava zvaničnika Revolucionarne garde Ali Širazija da će izraelska priobalna metropola Tel Aviv i ratni brodovi SAD u Persijskom zalivu biti primarne mete elitne jedinice ukoliko Iran bude napadnut.
Širazi je sveštenik koji zastupa vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija u mornarici Revolucionarne garde. Hamneji ima završnu reč kada su posredi državna pitanja. „Prvi hitac koji SAD budu ispalile na Iran ugroziće njihove vitalne interese u svetu“, dodaje se u Širazijevom saopštenju na veb stranici.
Iako Vašington tvrdi da je za diplomatsko rešenje mrtve tačke u pregovorima povodom nuklearnih aktivnosti Irana, ni Izrael ni SAD nisu odbacili vojnu intervenciju kao opciju. Vrhovni komandant Revolucionarne garde general Mohamed Ali Džafari izjavio je da će Iran smatrati svaku vojnu aktivnost koja je uperena na njegove nuklearne objekte početkom rata. Međutim, lideri Irana su rekli da veruju da spekulacija o vojnom napadu predstavlja deo kampanje psihološkog rata.
Zamlje članice Saveta bezbednosti UN, SAD, Britanija, Francuska, Kina i Rusija, kao i Nemačka, predložile su novu rundu pregovora s Teheranom ukoliko Iran pokaže spremnost da obustavi obogaćivanje urana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari