Vašington je, uoči objavljivanja važnog izveštaja o iranskim nuklearnim aktivnostima, dao nuklearnoj agenciji UN dodatne informacije o, kako su rekli, pokušajima Teherana da napravi atomsko oružje, mada je većina informacija uzeta s dozom rezerve, kažu diplomate. Prema izjavama neimenovanih diplomata, nakon što je prošle nedelje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predat veliki fajl, SAD su pristale da dozvole Iranu uvid u jedan deo materijala na koji bi mogli dati neke odgovore, mada Teheran nije pokazao interesovanje za to.

Vašington je, uoči objavljivanja važnog izveštaja o iranskim nuklearnim aktivnostima, dao nuklearnoj agenciji UN dodatne informacije o, kako su rekli, pokušajima Teherana da napravi atomsko oružje, mada je većina informacija uzeta s dozom rezerve, kažu diplomate. Prema izjavama neimenovanih diplomata, nakon što je prošle nedelje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predat veliki fajl, SAD su pristale da dozvole Iranu uvid u jedan deo materijala na koji bi mogli dati neke odgovore, mada Teheran nije pokazao interesovanje za to. Šef IAEA Mohamed el Baradej objavio je juče izveštaj koji sadrži kratak pregled istrage njegovog tima o iranskoj nuklearnoj prošlosti, uključujući i eksperimente, materijale i dokumenta koja bi mogla biti vezana za program o nuklearnom naoružanju.
Istraga se otegla na nekoliko meseci, a diplomate koji su želeli da ostani anonimni zbog poverljivosti informacija, izjavili su da se Teheran nada da će izveštaj pojasniti da Islamska Republika ne namereva da pravi nuklearno oružje. El Baradej, međutim, nije objavio da je Iran oslobođen sumnji, kažu diplomate iz sedišta agencije u Beču.
Umesto toga, poverljivi izveštaj, dostupan samo za 35 država članica borda IAEA, nosi indirektan zaključak koji ne umanjuje sumnje u krajni nuklearni cilj Irana.
Između ostalog, izveštaj se tiče i upornog odbijanja Irana da razjasni sumnje da je njegova vojska umešana u nuklearna istraživanja, uprkos navodima da je celi atomski rad bio pod civilnom kontrolom, kaže jedan neimenovani diplomata. Prema njegovim navodima, Iran odbija zahteve agencije da se ispitaju zvaničnici vezani za iranski vojni nuklearni program, koje je ovaj diplomata nazvao „Fahrizadeh“.
Ovaj navod diplomate upućuje na Mohsena Fahrizadeha Mahabadija, koga je Savet bezbednosti UN identifikovao kao bivšeg iranskog vojnog naučnika i šefa centra za civilna fizička istraživanja, srušenog pre nego što je Teheran dozvolio agenciji pristup centru.
Izveštaj potvrđuje da je Teheran proširio proces obogaćivanja urana eksperimentišući s novom generacijom opreme, umesto da se odazove zahtevima Saveta bezbednosti i zamrzne svoj program, koji može biti iskorišćen za pravljenje reaktora za gorivo i fizionog tereta za nuklearne bojeve glave, kažu diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari