Iran je razmestio rakete i projektile u Iraku kao podršku u borbi protiv Islamske države u gradu Tikrit, što, kako tvrde analitičari, ukazuje na gomilanje naoružanja u zemlji i predstavlja još jedan znak sve većeg uticaja Teherana u Iraku. Obaveštajne agencije SAD su u proteklih nekoliko nedelja primetile raspoređivanje oružja, dok je Irak mobilisao oko 30.000 vojnika, od kojih su dve trećine pripadnici šiitskih milicija, koje je trenirao i opremio Iran, saopštilo je troje američkih zvaničnika, koji su zahtevali anonimnost.

Iran još nije aktivirao oružje, ali američki zvaničnici strahuju da bi mogle da se prodube sektaške tenzije uz ogromne civilne žrtve, pošto je reč o nepreciznom naoružanju, piše Njujork tajms. Zbog razmeštanja iranskih raketa i projektila, administracija predsednika Amerike Baraka Obame je pred novom dilemom, pošto SAD obučavaju i opremaju iračku vojsku i bezbednosne službe, nastojeći da pomognu u borbi protiv Islamske države i za razliku od Irana spremne su da pošalju i borce i savetnike kao podršku iračkim snagama.

Jedan visoki američki zvaničnik koji prati poverljive izveštaje obaveštajnih agencija je rekao da je Iran razmestio rakete „fadžr-5“ i projektile „fateh-110“, kao i njihove lansere. Drugi zvaničnik SAD, koji takođe nadgleda Vladine izveštaje s poverljivim informacijama o Iranu, tvrdi da su raspoređene rakete slične „fadžru-5“ i „fatehu-110“, ali da je ipak reč o drugom tipu naoružanja. Zvaničnici nisu naveli nikakve detalje, a Centralna obaveštajna agencija (CIA) je odbila da komentariše ove navode.

U svakom slučaju, američki zvaničnici su se složili da je Iran razmeštanjem raketa podigao naoružanje na bojnom polju u Iraku na novi nivo, iako pojedini stručnjaci dovode u pitanje njihovu svrsishodnost u ovoj fazi borbe za Tikrit. Rakete „fadžr-5“ je nedavno upotrebio Hamas u borbi protiv Izraela. Hezbolah i sirijska vojska su takođe neko vreme koristili iranske rakete i projektile, navode vojni eksperti, piše Njujork tajms.

Visoki vojni zvaničnik SAD je rekao da iranski projektili „nisu toliko važni u ovom trenutku“. On je, međutim, naglasio da on „strahuje kada je reč o artiljeriji i drugom nepreciznom naoružanju zbog kolateralne štete do koje može da dođe“ ako se to naoružanje upotrebi.

Aludirajući na raspoređivanje raketa i projektila, general Martin Dempsi, načelnik Generalštaba vojske SAD, izjavio je 3. marta pred Komitetom oružanih snaga Senata SAD da je „ovo najotvorenija podrška Irana u formi artiljerije i drugih stvari“. Iako je naglasio da angažman šiita pod pokroviteljstvom Irana u Tikritu može da bude „pozitivna stvar“, takođe je izrazio zabrinutost da „će jedini problem biti ako to rezultira sektaštvom“. Dobri poznavaoci prilika ističu da iako američki zvaničnici sumnjaju da će Iran imati trajnu ulogu u Iraku, činjenica je da je Iraku potrebna pomoć Irana u borbi protiv Islamske države.

„Da li strahujete da je Iran u suštini preuzeo borbu?“ pitao je Džon Mekejn, senator iz republikanskih redova koji je šef Komiteta oružanih snaga, ministra odbrane SAD Eštona Kartera na istoj sednici 3. marta. „Nas je dovde dovelo sektaštvo. I zato i strahujem zbog toga. Veoma ga pažljivo proučavamo“, odgovorio je Karter.

Američki zvaničnici smatraju da je Iran uvezao rakete i projektile za operaciju u Tikritu jer drugom artiljerijom nisu mogle da se pogode mete oko grada u borbi koja je postala teška i koja se odužila. Čak i nakon višenedeljnih borbi ekstremisti Islamske države su u ponedeljak i dalje bili u Tikritu i još su kontrolisali delove grada iako su pripadnici provladinih snaga znatno brojniji.

Vojni eksperti spekulišu i da je Iran možda rasporedio oružje u Iraku sa idejom da ga upotrebi ako ne dođe do napretka u borbi za Tikrit ili da bi ga iskoristio u nekoj drugoj borbi u budućnosti, možda za grad Mosul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari