Ujedinjene nacije i iranski zvaničnici vodili su tajne pregovore o tome kako ubediti svetske sile da ukinu sankcije Teheranu i dozvole mu da zadrži veći deo nuklearnog programa u zamenu za saradnju sa inspektorima UN, navodi se u sporazumu koji je ustalasao zapadne zvaničnike budući da je u centru skandala Mohamed el Baradej, odlazeći šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA. U nacrtu dokumenta, koji je procurio u javnost, ističe se da je Baradej u septembru postigao sporazum sa Irancima od 13 tačaka, nastojeći da pokrene s mrtve tačke razgovore o nuklearnom programu Irana pre nego što se krajem ovog meseca povuče sa čelne funkcije IAEA.


Međutim, Agencija UN negira navode o postojanju takvog dokumenta. Diplomate smatraju da se El Baradej nada da će sa Teheranom postići dogovor u vezi sa nacrtom sporazuma koji bi mogao da predstavi SAD, Rusiji, Kini, Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj kao soluciju za pokretanje pregovora s mrtve tačke. Bilo je navoda da Baradej želi da postigne napredak u vezi sa Iranom tokom svog mandata, budući da je na meti kritika da je slab prema Teheranu. Prema tajnom planu, od Saveta bezbednosti UN zahtevalo bi se da ukine tri paketa postojećih sankcija Iranu i pet rezolucija kojima se toj zemlji naređuje da obustavi obogaćivanje urana, što je nezamislivi scenario u vreme kada Zapad akcenat stavlja na to kako da pooštri postojeće sankcije Teheranu.

Međutim, kako ocenjuju anlitičari, Rusija i Kina, koje imaju trgovinske veze sa Iranom i koje su vršile pritisak da se postigne kompromis, možda smatraju da bi od plana mogle da izvuku izvesne koristi.

Nacrtom sporazuma El Baradeja Iranu bi bilo dozvoljeno da zadrži i čak proširi program za obogaćivanje urana, mada pod strogim nadzorom IAEA. Prema paragrafu deset iz dokumenta, ukoliko bi Iran poštovao dogovore, inspektori bi slali pozitivne izveštaje o Teheranu Savetu bezbednosti UN, te bi Iran bio nagrađen ukidanjem sankcija. „Prvenstveno bi odmah bile uknute sankcije kojima se zabranjuje kretanje naučnika i tehničara, kao i sankcije u vezi sa dostavom rezervnih delova za letelice i drugim aktivnostima od velike važnosti“, navodi se u dokumentu.

Ovo otkriće podudara se sa navodima iz izveštaja inspektora IAEA koji upozoravaju na opasnosti koje vrebaju ukoliko se Iranu veruje kada je reč o njegovom nuklearnom programu. U tom izveštaju, o kojem će biti reči sledeće nedelje na poslednjoj sednici odbora guvernera kojoj će predsedavati El Baradej, upozorava se da postoji mogućnost da Iran krije više nuklearnih elektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari