U beleškama o najspornijem nuklearnom projektu Irana predstavljen je četvorogodišnji plan Teherana za testiranje „neutronskog inicijatora“, komponente nuklearne bombe koja izaziva eksploziju, navodi se u poverljivim dokumentima čiji su detalji procurili u javnost. Strane obaveštajne agencije procenjuju da beleške datiraju od 2007, četiri godine nakon što je Iran uverio javnost da je obustavio program za proizvodnju nuklearnog oružja.

 Zvaničnik jedne azijske obaveštajne službe potvrdio je da i vlasti njegove zemlje veruju da je Teheran radio na proizvodnji oružja 2007, posebno na testiranju „neutronskog inicijatora“.

U tehničkom dokumentu se opisuje upotreba izvora neutrona za koji nezavisni stručnjaci tvrde da se koristi samo za proizvodnju nuklearnog oružja i da nema nijednu drugu namenu. „Iako Iran tvrdi da ovaj projekat ima civilnu namenu, on se nikako ne može upotrebiti u civilne svrhe“, rekao je Dejvid Olbrajt, fizičar i predsednik Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost u Vašingtonu, koji je analizirao dokumente od više stotina strana o nuklearnom programu Teherana. „To je veoma jak nagoveštaj da je reč o projektu za razvoj naoružanja“. Analitičari navode da će poslednji u nizu navoda protiv Teherana privući pažnju političara, koji zagovaraju sprovođenje preventivnog napada na nuklearna postrojenja u Iranu pre nego što ta zemlja proizvede prvu bojevu glavu. „Ukoliko je taj projekat započet 2007, poražavajući zaključak koji se može izvesti jeste da bi to mogao biti povod za rat, rekao je Mark Ficpatrik, visoki zvaničnik Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu, koji radi na inicijativi za sprečavanje širenja atomskog naoružanja.

Stručnjaci ističu da dokumenti predstavljaju prvi dokaz da je Iran radio na proizvodnji oružja i nakon 2003. i da to čini i danas, ukoliko je sprovođenje tog četvorogodišnjeg plana u delo nastavljeno, kao što je naznačeno u beleškama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari