Iran je juče predao odgovor na predlog sporazuma Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojim je predviđeno da ta zemlja šalje slabo obogaćeni uranijum u inostranstvo na dalju preradu.

Iranski ambasador u IAEA Ali Ašgar Sultanija izjavio je da je u budućim razgovorima neophodno uzeti u obzir iranske primedbe koje se odnose na tehničke i ekonomske aspekte sporazuma. Sultanija je rekao da će Iran u pozitivnom duhu nastaviti pregovore o snabdevanju gorivom teheranskog reaktora koji ima naučnoistraživačku namenu.

Prema predlogu sporazuma, Iran bi do kraja 2009. godine trebalo da u inostranstvo pošalje 1.200 kilograma slabo obogaćenog uranijuma na dalje obogaćivanje. Više iranskih zvaničnika odbacilo je mogućnost da se ta količina uranijuma šalje u inostranstvo. Iran trenutno ima u skladištu 1.500 kilograma slabije obogaćenog uranijuma.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da Iran neće odustati od svojih nuklearnih prava, ali je spreman da sarađuje u oblasti atomskog goriva, nuklearnih postrojenja i tehnologije. Ahmadinedžad je rekao da obezbeđivanje goriva za teheranski reaktor predstavlja priliku da Iran proceni koliko su iskreni svetske sile i IAEA. „Ukoliko nam iskreno pružite ruku, prihvatićemo poziv na saradnju“, kazao je Ahmadinedžad. On je takođe ocenio da je Zapad načinio zaokret od politike sučeljavanja u pravcu poziva na saradnju. „Ranije su tražili obustavu našeg nuklearnog programa, a danas prihvataju razmenu nuklearnog goriva“, smatra iranski predsednik.

Iran je na nedavnom sastanku sa predstavnicima IAEA obećao da će inspektorima dozvoliti da obiđu nuklearno postrojenje u blizini grada Kom, što su oni u nedelju i učinili. To je bio prvi put da su međunarodni predstavnici uspeli da vide strogo čuvano postrojenje, izgrađeno u planinama južno od prestonice.

Zbog tajnovitosti Irana u pogledu fabrike za obogaćivanje uranijuma kod Koma, koju su, kako tvrde diplomatski izvori, zapadne obaveštajne službe otkrile pre tri godine, Zapad strahuje da Iran sprovodi tajni vojni nuklearni program. Iran, koji je peti proizvođač nafte u svetu, tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog programa isključivo proizvodnja električne energije. Predlog da Iran šalje uranijum na prerađivanje u inostranstvo takođe predstavlja način da se iranske zalihe uranijuma smanje , odnosno da budu manje od količine koja je potrebna za proizvodnju atomske bombe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari