Iran je juče pozdravio kao pozitivnu odluku Amerike da učestvuje u međunarodnim razgovorima povodom nukleranog programa Irana, koji počinju sutra u Ženevi. Govoreći u Damasku, iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki izjavio je da Teheran gleda u pravcu konstruktivnog angažovanja.

Iran je juče pozdravio kao pozitivnu odluku Amerike da učestvuje u međunarodnim razgovorima povodom nukleranog programa Irana, koji počinju sutra u Ženevi. Govoreći u Damasku, iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki izjavio je da Teheran gleda u pravcu konstruktivnog angažovanja. Sutrašnjem sastanku u Švajcarskoj, prvi put će prisustvovati američki predstavnik Viljem Berns, podsekretar za političke poslove. Cilj razgovora jeste utvrditi kako Iran da odgovori na ponudu Zapada koji nudi ekonomske inicijative ukoliko Teheran suspenduje program za obogaćivanje urana.
„Ovo nije samo dobra inicijativa, već i to što su se naši američki prijatelji pridružili dijalogu. Sve je to veoma interesantno, i bez sumnji potpuno jedan novi stav i pristup“, kaže francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner.
Iranska zvanična novinska agencija IRNA citirala je izjavu iranskog pregovarača Saeda Džalilija koji je rekao da ukoliko diplomate zauzmu konstruktivan pristup i uzdrže se od prošlih akcija onda će „razgovori sasvim sigurno biti konstruktivni“. Pristup je važniji od toga koga Amerika šalje na razgovore.
I Bušova administracija pozdravlja perspektivu direktnog kontakta s Irancima. Ipak, Bela kuća i Stejt department poriču navode britanskog Gardijana da je doneta odluka o uspostavljanju američkog predstavništva u Teheranu.
Izvori bliski Beloj kući međutim navode da je već ili će u narednih nekoliko dana biti podnet formalni zahtev iranskoj vladi za uspostavljanje američkog odeljenja u Teheranu, što je korak na pola puta ka otvaranju ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari