Kao što je i najavljivano, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predstavnici poslovodstava i sindikata najvećih ovdašnjih industrijskih firmi – Fabrike automobila, Zastave Oružja, Zastave Kamiona, 21. oktobra i Industrije Filip Kljajić – uputili su juče zajedničko pismo srpskom premijeru Vojislavu Koštunici, kojim ga najozbiljnije upozoravaju da kragujevačkom metalskom kompleksu preti kolaps.

Kao što je i najavljivano, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predstavnici poslovodstava i sindikata najvećih ovdašnjih industrijskih firmi – Fabrike automobila, Zastave Oružja, Zastave Kamiona, 21. oktobra i Industrije Filip Kljajić – uputili su juče zajedničko pismo srpskom premijeru Vojislavu Koštunici, kojim ga najozbiljnije upozoravaju da kragujevačkom metalskom kompleksu preti kolaps.
– Metalci Kragujevca… godinama unazad vode tešku borbu za opstanak i razvoj ovdašnjeg metalskog kompleksa. Zahvaljujući razumevanju predsednika Vlade i naporima gradonačelnika Kragujevca, poslovodstava i sindikalnih organizacija, do sada smo uspevali da održimo proizvodnju i zaštitimo interese zaposlenih. Danas se, međutim, nalazimo pred kolapsom, zahvaljujući pristiscima Ministarstva za privredu, na čelu sa Predragom Bubalom, da Fabrika automobila, Zastava Oružje, Zastava kamioni i Industrija Filip Kljajić otpuste veliki broj radnika, i to bez prave stručne analize, ali i bez ikakvih garancija za radnike koji ostaju u fabrikama, navodi se u jučerašnjem zajedničkom obračanju gradonačelnika Stevanovića i predstavnika poslovodstva i sindikata najvećih šumadijskih preduzeća.

STEVANOVIĆ: Kragujevački „nju dil“

Na jučerašnjem sastanku čelnika grada i predstavnika poslovodstava i sindikalnih organizacija najznačajnijih šumadijskih industrijskih preduzeća, koji je nezvanično okarakterisao kao kragujevački „nju dil“, gradonačelnik Veroljub Stevanović je istakao da je prosto neshvatljivo kako u Kragujevac više stižu zahtevi vezani za dalje otpuštanje radnika, koji nisu zasnovani na stručnim procenama i analizama. „Imam utisak da u svemu ovome ima i dosta politike. Ako se ovo desi sa Zastavom, onda je to, tvrdim, kraj srpske industrije. Zato i jesam za ovako jedinstven nastup grada prema Vladi“, rekao je Stevanović

Potpisnici pisma podsećaju premijera da je u Kragujevcu u leto 2001. iz Zastavinih fabrika otpušteno blizu 15.000 radnika, te da se oko 5.000 njih još nalazi na evidenciji tada formiranog društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje, a čiji će status i sudbine biti neizvesni nakon 31. avgusta 2007, kada ističe i dva puta produžavani rok trajanja tog društva. „Nova otpuštanja radnika koja se od nas traže izvesno bi u potpunosti zaustavila privredu Kragujevca. Otuda Vas molimo da najkasnije do 16. marta primite delegaciju grada Kragujevca kako bi se zajednički dogovoorili oko mera i rešenja za opstanak i budući razvoj kragujevačkog metalskog kompleksa. Ukoliko do sastanka ne dođe, bićemo prinuđeni da organizujemo masovne ulične proteste“, poručili su Koštunici sindikalci najvećih kragujevačkih industrijskih firmi, uz podršku poslovodstava i gradonačelnika Stevanovića.
Predsednik Sindikata Fabrike automobila Zoran Mihajlović, koji je i potpredsednik Sindikata metalaca Srbije, primetio je juče da Vlada Srbije još nema nikakvu strategiju razvoja metalskog kompleksa, i to ne samo u Kragujevcu, nego u celoj zemlji, te da se, otuda, sva Vladina privredna politika svela na otpuštanje radnika. „Kragujevac je, sudeći po broju otpuštenih radnika, platio veliku cenu tranziciji od 2001, na ovamo.Trenutna situacija je, međutim, možda još i gora nego 2001, jer će do kraja ove godine sve one kragujevačke firme koje ne budu privatizovane otići u stečaj, a što će za posledicu imati novu armiju besposlenih radnika“, upozorio je Mihajlović.
Predsednik Sindikata Zastavine fabrike oružja Jugoslav Ristić smatra da aktuelna Vlada Srbije, koja u postizbornom periodu može da obavlja samo tehničke poslove, nema mandat da i dalje otpušta radnike u Kragujevcu. „Tehnička Vlada Srbije traži žrtve, a to su građani Kragujevca. Zato su se danas okupili svi odgovorni ljudu Kragujevca da zajednič!ki poruče Vladi da se neće dopustiti otpuštanje još oko 2.500 radnika, jer će se, ako bude trebalo, celi grad dići na noge“, istakao je Ristić.
Direktor Zastave Kamiona Đorđe Nestorović ocenio je da je država, ukoliko je želela da ima industriju automobila, kamiona i oružja, još odavno trebalo da preduzme određene mere sistemske prirode, kojima bi stvorila uslove za njen oporavak i razvoj, a potom i za dolazak inostranih investitora i strateških partnera. Država je, umesto toga, smatra on, pod pritiskom uvozničkih lobija domaće tržište ostavila potpuno nezaštićeno. „No, mi ćemo, ipak, učiniti sve da u Kragujevcu u dogledno vreme organizujemo proizvodnju 100.000 automobila i 4.000 do 5.000 kamiona godišnje“, kaže Nestorović.
Kragujevački sindikalci pozvali su juče ministra Predraga Bubala „koji sigirno više neće biti ministar“, da dođe i preuzme funkciju menadžera Fabrike automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari