Surove tehnike ispitivanja koje je CIA primenjivala na osumnjičenima za terorizam mogu ostaviti dugoročne psihološke ožiljke, kažu neurolozi. Stručnjaci tvrde da mozak nesumnjivo može da postane uslovljen ekstremnim strahom i stresom, suprotno tvrdnjama CIA da ono što je činjeno u njenim zatvorima neće imati trajne mentalne ili psihičke posledice.

U izveštaju Senata američkog Kongresa, objavljenom početkom decembra, navodi se kako su istražitelji pokušavali da učine zatvorenike pasivnim i nemoćnim da pruže otpor. Da bi ih doveli u stanje koje psiholozi nazivaju „naučena bespomoćnost“ korišćene su tehnike uskraćivanja sna, simulacije davljenja ili stavljanje zatvorenika u pozicije koje izazivaju stres.

Doktor Vinćenco Jakopino, savetnik u neprofitnoj organizaciji Lekari za ljudska prava koji je lečio žrtve torture širom sveta, izjavio je da izveštaj Senata sadrži dramatične primere ljudi koji će dugo imati psihološka oštećenja. Velika je verovatnoća, po njegovom mišljenju, da će imati posttraumatski stres, anksioznost, depresiju i trajnu promenu ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari