Tek sada se saznaje broj građana podleglih koroni u Šumadiji u proleće i leto 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

U Šumadijskom okrugu, koji pored Kragujevca obuhvata još šest šumadijskih opština (Aranđelovac, Topola, Rača, Knić, Batočina i Lapovo) od početka epidemije kovida 19 do kraja septembra od posledica zaraze korona virusom preminula su 42 žitelja te regije.

Ovo je juče saopštio direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević, na osnovu prijava i potvrda o smrti koje su zvanično dostavljene Službi za epidemiologiju kragujevačkog Instituta.

Vasiljević je najavio da će ta ustanova da obradi podatke o broju preminulih od  kovida 19 i za period posle 1. oktobra, te da će o tome da obavesti javnost.

Najviše umrlih od posledica zaraze virusom korona registrovano je u Kragujevcu, gde je preminulo 30 stanovnika.

U Aranđelovcu je zabeleženo šest smrtnih slučajeva, Batočini tri, dok je u Topoli, Rači i Kniću preminula po jedna osoba od posledica korona virusa.

U Lapovu nije registrovan nijedan smrtni slučaj.

Šumadijska javnost do juče nije imala informacije o broju preminulih Šumadinaca od kovida 19.

Nije ih imala zbog toga što menadžment kragujevačkog Kliničkog centra ne saopštava informacije te vrste, dok podatke o broju hospitalizovanih u toj zdravstvenoj ustanovi, kojoj gravitira čak blizu dva miliona pacijenata iz centralne, zapadne i jugozapadne Srbije, te severa Kosova, uglavnom daje medijima pod kontrolom SNS.

Većina kragujevačkih novinara se zbog ovakvog odnosa poslovodstva KC u Kragujevcu prema javnosti i medijima obraćala i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari