Rik Peri, najnoviji kandidat Republikanske partije za predsedničku nominaciju – po mnogima već i najizgledniji, bez obzira što još nije sastavio ni nedelju dana pripravničkog staža na tom poslu – već je inicirao komešanje javnosti i zbog nekih međunarodnih implikacija svoje dosadašnje, a (kako najavljuje) i buduće politike.

Konkretno: posebno na terenu ne baš najblistavijih odnosa SAD sa Kinom, čijem je remećenju (kako se sad otkriva) i on dao određeni doprinos, sa svoje pozicije guvernera države Teksas.

Glavni Perijev adut u tekućoj trci za poziciju Obaminog izazivača na novembarskim izborima 2012. predstavlja nesporna činjenica da je u poslednjih par godina njegovog trećeg guvernerskog mandata broj novozaposlenih u Teksasu, inače ekonomski najjačoj američkoj državi, porastao za nekih pet miliona. A, to je, sve kad se sabere, više od jedne trećine (40 odsto) radnih mesta otvorenih u tom periodu u svih ostalih 49 federalnih jedinica SAD.

Podatkom o tom „teksaškom čudu“, kako ga naziva u kampanji, Peri uveliko maše u svojim prvim predizbornim istupanjima, što baš i ne ostaje bez ođeka u ovoj zemlji koja sebe smatra i prezentira kao „vodeću ekonomsku silu sveta“. Bez obzira što, s druge strane, grca u međunarodnim dugovima i svoju stopu nezaposlenosti, i pored raznih stimulativnih transfuzija, nikako ne uspeva da spusti ispod sadašnjih 9,1 odsto.

Istovremeno, Obamina administracija grčevito pokušava da u toj sferi probije simbolični „zvučni zid“ od devet procenata, ali su mesečni statistički pokazatelji i dalje neumoljivi. U međuvremenu, kontrapropagandna mašinerija Bele kuće izvukla je jedan detalj iz te Perijeve zapaljive promotivne priče, u nastojanju da ga pretvori u bumerang koji će se okrenuti u daljem prepucavanju i lupiti po glavi novu uzdanicu republikanske opozicije.

Reč je o aferi koja ovih dana uveliko dobija na zamahu, premda se pojavila u javnosti još oktobra prošle godine, kad je Rik Peri, uz prateću guvernersku pompu, nedaleko od Dalasa presekao vrpcu na svečanom otvaranju severnoameričkog korporativnog centra kineskog telekomunikacionog giganta Huavei (treći na svetskoj rang-listi u toj kategoriji). On je tom prilikom sa ushićenjem govorio o „proširenju saradnje koja se otvara dolaskom u Teksas kompanije sa tako velikom globalnom reputacijom“ – uz propratni zaključak da je to „pravi recept“ za nadležne u Vašingtonu, Kako je objasnio, ne samo za rešavanje problema nezaposlenosti, već, istovremeno, i kao put za smanjivanje „nedozvoljivog deficita“ koji su Obama i njegovi napravili u robnoj razmeni i, uopšte, u zaduživanju sa Kinom.

Koincidencija ili ne, ali demokratima blizak Vašington post obnarodovao je upravo ovih dana senzacionalan podatak da su eksperti za nacionalnu bezbednost iz prošle (Bušove) i sadašnje administracije veoma konkretno i dokumentovano upozoravali da upravo kineski Huavei Telekom – Perijev „primer za ugled“ i uspeh u željenom američkom povezivanju sa svetom -predstavlja potencijalno ozbiljan bezbednosni sajber-rizik za biznis i, uopšte, za nacionalnu bezbednost SAD! I, ne samo to: tri puta od 2008. naovamo (posle odlaska Džordža Buša iz Bele kuće) vašingtonska Agencija za nacionalnu bezbednost stopirala je pokušaje pomenute kineske multinacionalne korporacije da otkupi ili stupi u partnerski odnos sa srodnim američkim kompanijama – sa obrazloženjem da bi to moglo da otvori put odlivanju „strogo pov“ informacija i podataka nadležnim službama u Pekingu.

– Kina je otvorila novi front sajber upadima čiji je cilj krađa državnih i korporativnih tajni – upozorio je tim povodom, na prošlonedeljnoj debati kandidata za republikansku predsedničku nominaciju u Ajovi, Džon Hantsmen, doskorašnji američki ambasador u Pekingu, a sad u svojstvu jednog od potencijalnih kandidata za najvišu poziciju u Vašingtonu. Mit Romni, bivši guverner države Juta i trenutno vodeći pretendent na titulu budućeg republikanskog Obaminog izazivača, okvalifikovao je Kinu, u jednom TV intervjuu, kao „glavnog prekršioca pravila međunarodne trgovine“, najavljujući da će, kad bude ušao u Belu kuću, „odlučno stati na put kineskoj upotrebi piratske tehnologije“.

I ne samo to. Grupa od desetak ovdašnjih senatora javno je zatražila od Obame, krajem prošle godine, da se osujeti tadašnji pokušaj Huaveia da, prodajom svoje telekomunikacione opreme ovdašnjoj nacionalnoj telefonskoj kompaniji Sprint „potencijalno ozbiljno ugrozi nacionalnu bezbednost SAD“. Taj najavljeni veliki posao kineske kompanije sa Sprintom nije realizovan i cela ta afera izgubila se monitora javnosti – sve dok je pre neki dan guverner Rik Peri nije ponovo vratio u medijsku orbitu podsećanjem na svoj doprinos u Teksasu da se tom istom vezom unapredi amerićko-kineska privredna saradnja.

Ali, to je tek početak. Prava predizborna kampanja, zapravo, još nije ni počela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari