Telekom Srbija na korak od preuzimanja Kurira: Obaveštena makedonska antimonopolska komisija 1Foto: Shutterstock/Sharaf Maksumov

Telekom Srbija krajem jula ove godine obavestila je makedonsku antimonopolsku komisiju o planu da preuzme kompaniju Mondo INC, izdavača tabloida Kurir i još nekoliko medija, piše Raskrikavanje.

U Telekomu i dalje odbijaju da jasno kažu konačnu odluku, iako su očigledno krenuli u obiman posao prikupljanja dokumentacije i dozvola. „Jedno je da dobijete dozvolu regulatora, a drugo da li će doći do preuzimanja”, kratko je za Raskrikavanje prokomentarisao direktor Telekoma Vladimir Lučić.

Ovoj nameri Telekoma prethodilo je, između ostalog i usvajanje novih medijskih zakona kojima je omogućeno da ova državna kompanija može da bude vlasnik medija.

Zahvaljujući transparentnosti Komisije za zaštitu konkurencije Severne Makedonije, konačno je stigla prva zvanična potvrda da državni Telekom Srbija planira da preuzme kompaniju Mondo, izdavača tabloida Kurir i brojnih drugih medija, od biznismena Igora Žeželja.

Naime, kako je objavio N1, Telekom je krajem jula ove godine Komisiji za zaštitu konkurencije Severne Makedonije dostavio obaveštenje o koncentraciji koja se odnosi na sticanje individualne kontrole nad društvom Mondo INC.

Telekom je bio u obavezi da obavesti makedonsku Komisiju o ovom poduhvatu jer posluje u ovoj državi preko kompanije „MTEL”. Tu obavezu ima i u drugim zemljama regiona, ali je makedonska komisija to objavila na svom sajtu, za razliku od drugih komisija.

Generalni direktor Telekom Srbije, Vladimir Lučić u telefonskom razgovoru nije želeo da odgovara na pitanja Raskrikavanja, već je zamolio da mu se pitanja pošalju na mejl. „Jedno je kad dobijete dozvole od regulatora, a drugo je da li ćete to realizovati”, kratko je prokomentarisao.

Telekom Srbija je praktično isto rekla i u mejlu koji nam je naknadno stigao. Potvrdili su da su o svojim namerama obavestili makedonsku komisiju, ali i dalje ne žele da javno kažu da li će i kada do kupovine doći.

„Ukoliko dobijemo neophodne dozvole nadležnih regulatora svih zemalja u regionu, donećemo konačnu odluku da li ćemo i kom procentu postati i vlasnici našeg dugogodišnjeg partnera”, napisali su.

Nisu odgovorili na naše pitanje o tome koliko će ta kupovina koštati Telekom.

Ceo tekst pročitajte na portalu Raskrikavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari