'Telepska inicijativa' najavila tužbu protiv grada Novog Sada zbog urbanističkog ekocida 1foto: Aleksandar Lazarević

Neformalna građanska grupa „Telepska inicijativa“ najavila je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv grada Novog Sada zbog kvalteta života, odnosno zbog urbanističkog ekocida koji građani trpe već 15 godina.

Kako javlja reporter agencije Beta, na protestu koji je ta inicijativa organizovala na lokaciji na kojoj već godinama traže park za ovo novosadsko naselje, koje ima 30.000 stanovnika, istaknuto je da je ostvaren kontakt sa advokatima, kao i da su obezbeđeni sudski veštaci iz oblasti urbanizma i arhitektura, a da se još traže oni iz oblasti zaštite životne sredine.

„Nije nam namera da samo šaljemo poruke već da gradskim vlastima što više otežamo naredni mandat, zato hoćemo da tužimo grad za kvalitet života“, rečeno je na protestu.

Večerašnji protest je organizovan jer su pre pet dana na lokaciji za koju građani godinama traže da postane park, počeli pripremni radovi za izgradnju višespratnica koje će, kako navode iz neformalne građanske grupe, dodatno pogoršati kvalitet života u ovom naselju.

Okupilo se stotinak građana, koji su na kraju protesta na ogradu gradilišta okačili veliki transparent sa porukom „Betonska oaza“, kao i više odštampanih poruka „Svi za Telepski park – park za sve“, „Prevara, korupxcija, laž = SNS“, „Prodajte svoje, ne naše“, „Ništa nije sveto, sve je bruto i neto“, „Betonski pa(r)kao“.

Reč je o lokaciji na kojoj je godinama unazad bila planirana izgradnja parka, zatim Centra za vanredne situacije, ali je nakon peticije za koju je 2019. godine skupljeno 2.500 potpisa građana, odluka promenjena.

Nakon što je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije odustala od gradnje Centra za vanredne situacije, aktivisti su zahtevali od odeljenja za urbanizam da se na toj lokaciji ponovo u planove vrati park.

U novembru 2023. godine predstavnici „Telepske inicijative“ u saradnji sa pokretom „Kreni-promeni“ predali su u Gradskoj kući peticiju sa preko 4.000 potpisa kojima zahtevaju izgradnju parka u novosadskom naselju Telep.

Međutim, u decembru je prodat još jedan deo parcele, te je za parkovsku površinu preostalo nešto oko jednog hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari