U nameri da se pospeše dobrosusedski odnosi na svim poljima, a posebno u delu realizacije projekata prekogranične saradnje i učvrste veze sa meštanima rumunske opštine u kojoj su Srbi većinsko stanovništvo, u Kladovu je upriličen susret čelnih ljudi ove podunavske opštine i opštine Svinjica u susednoj Rumuniji.

– Do sada se ta saradnja ogledala na kulturno-sportskom planu, međutim mi hoćemo da je unapredimo u svim segmentima na obostrano zadovoljstvo. Dotakli smo se brojnih tema, uspostavili smo kontakte i uskoro će uslediti konkretni predlozi čijom realizacijom možemo doprineti boljem životu meštana u prekograničnom području – kazao je dr Dragan Budujkić, predsednik opštine Kladovo posle razgovora sa Nikolom Kurićem prvim čovekom opštine Svinjice u Rumuniji.

Kako se ovom prilikom čulo, Srbi iz Svinjice spremni su da pomognu sunarodnicima u matici. Smatraju da ima mnogo prostora da dobrosusedsku saradnju, zalažući se da sve ne ostane samo na protokolarnom susretu.

– Postoje svi uslovi da se saradnja izdigne na viši nivo. Pred nama je dobra prilika koju sigurno nećemo propustiti. To se naročito odnosi na projekte prekogranične saradnje koji se finansiraju iz pristupnih fondova EU – smatra predsednik opštine Svinjice Nikola Kurić.

Prvi, konkretan rezultat razgovora predsednika dveju opština je učešće KUD „Dunav “ iz Svinjice koje neguje folklorne baštinu iz Srbije, na 24. Saboru dijaspore u Ljubičevcu koji će biti održan 8. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari