Tajlanska politička kriza u kojoj je, uglavnom, ruralni pokret pristalica bivšeg premijera Taksina Šinavatre ustao protiv vlade premijera Abhisita Vedžadžive ušla je u sedmu nedelju. Još se ne nazire svetlo na kraju tunela i čini se da niko nije sposoban da pomeri stvari sa mrtve tačke.

Pojedinci i institucije, uključujući i monarhiju, koja je nekada igrala ključnu posredničku ulogu, nemoćni su i tihi. Ulični sukobi odneli su do sada 26 života i paralizovali centar Bangkok, gde demonstranti poznati pod nazivom „crvenokošuljaši“ okupiraju oblast koja važi za jednu od najglamurozniju šoping regiju u tajlandskoj prestonici. Gotovo svi analitičari se slažu da bi staromodni princip uzajamnih ustupaka bio najbolji za prevazilaženje krize, koja je paralisala zlatnu turističku industriju zemlje i uzdrmala poverenje investitora.

Međutim, tri runde razgovora u cilju okončanja krize dosad nisu urodile plodom, a javnost je sve više zabrinuta da je na pomolu građanski rat. „Svake noći zemlja sedi na tempiranoj bombi čekajući da se haos dogodi“, kaže Suričai Vun-Gaeo, politički naučnik na univerzitetu u Bangkoku. Ono što zaista dodatno podgrejava demonstrante, slažu se stručnjaci, i otežava pomirenje zavađenih strana, nisu političke svađe već duboko ukorenjeni bes jer elita Bangkoka tretira ruralno stanovništvo kao građane drugog reda. „Kompromis je teško postići i među umetnicima, što intenzivira polarizaciju u tajlandskom društvu“, smatra Surat Horačkaikul, takođe profesor univerziteta Čulalongkorn u Bangkoku. „Ovoga puta reč je o promeni sistema. Nikada ranije nacija nije bila polarizovana na ovaj način“.

Pojedini lideri protesta i akademici dovode u pitanje kompromise iz prošlosti, za koje tvrde da su bili obmana te da su moćni pregovarači dali lažna obećanja nagoveštavajući da tačno znaju šta ne štima u celom sistemu.

„Različiti ljudi vide istoriju drugačije. Tajlandsko društvo je udešeno da misli da su Tajlanđani kompromisan narod i zemlja osmeha. To nije istina“, smatra politički analitičar Siripan Nogsuan Savasde.

Treće partije koje su u prošlosti pomogle da se zemlja izvuče iz ivice haosa, danas igraju malu ulogu. Neko kao što je Anand Panjaračun, bivši premijer i visoko cenjeni mirovnjak koji je upozorio da je Taljand na „ivici katastrofe“, u očima demonstranata, međutim, on je čovek blizak vladajućoj eliti. Poštovani bivši monarh Bumibol Aduljadej, koji važi za značajnu ličnost u modernoj istoriji Tajlanda, u bolnici je još pd septembra prošle godine i uopšte se ne oglašava.

Pojedini smatraju ipak da nije suviše kasno za mirno rešenje naročito jer su se dve strane saglasile da bi parlament trebalo raspustiti. Krize u prošlosti, ukazuju poznavaoci prilika u regionu, rešavane su putem novih izbora iako se današnja vlada i njeni saveznici plaše da bi ih porazili saveznici Šinavatre. To bi opet moglo podstaći nove demonstracije i moguće nasilje ukoliko legije antitaksinovih „žutih“ demonstranata, čija su masovna okupljanja prethodila puču iz 2006, ponovo zauzmu ulice. Pojedini se nadaju novoj rundi pregovora. No za trenutak, mnogima i dalje odzvanja u glavi uvodnik iz Bangkok posta, u kojem se upozorava da su opozicioni kampovi „postigli savršeni situaciju u kojoj nijedna strana ne može da obezbedi pobedi bez ogromnih gubitaka“. „Obe strane treba da načine ustupke, u suprotnom novi građanski rat postaće realnost“, upozorava se u članku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari