Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je juče da je stav države da ne treba učestvovati u međunarodnim projektima iz oblasti visokog obrazovanja u kojima se Kosovo pominje kao nezavisna država. „Trebalo bi učestvovati isključivo u međunarodnim projektima u kojima se priznaje Rezolucija 1244, ili se kao nosioci projekta imenuju naučne institucije, bez isticanja države porekla“, kazao je Kovačević.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je juče da je stav države da ne treba učestvovati u međunarodnim projektima iz oblasti visokog obrazovanja u kojima se Kosovo pominje kao nezavisna država. „Trebalo bi učestvovati isključivo u međunarodnim projektima u kojima se priznaje Rezolucija 1244, ili se kao nosioci projekta imenuju naučne institucije, bez isticanja države porekla“, kazao je Kovačević. U programu Tempus četiri koji finansira Evropska komisija Kosovo imaće, kao i prethodnih godina, poseban budžet, a u okviru tog projekta biće zastupljeno u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Kako je rečeno Beti u Nacionalnoj tempus kancelariji, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici može da konkuriše za projekte u okviru programa Tempus četiri kao i bilo koji univerzitet u Srbiji.
Pomoćnik ministra prosvete Srbije Aleksandar Lipkovski juče je rekao da je priznanje nezavisnosti Kosova izazvalo probleme u saradnji sa Evropskom komisijom u realizaciji projekta Tempus četiri. On je pozvao predsednika Komisije u Srbiji Žozepa Ljoverasa da razreši „nedoumice“ koje postoje u konkursu u okviru programa. Ljoveras juče u Rektoratu nije polemisao sa Lipkovskim, a istakao je da će EK kroz Tempus projekat nastaviti da podržava reformu visokog obrazovanja. U trećoj fazi Tempusa, koja je trajala skoro deceniju, Komisija je u reformu visokog obrazovanja u Srbiji uložila 26 miliona evra, dok predviđena sredstva za ovu godinu iznose sedam miliona evra. Na konkurs za projekte koji će se sprovoditi u okviru četvrte faze mogu se prijaviti sve akreditovane ustanove, privatne i državne, koje izdaju diplomu o stečenom visokom obrazovanju. Konkurs se zatvara 28. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari