Novi tender za vodu je pripremljen i biće objavljen u roku od dve nedelje, a ovoga puta tražiće se kompanija koja će Zrenjaninu pružati samo uslugu prečišćavanja vode, istaknuto je na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

Javni poziv trajaće 60 dana, a potencijalnom partneru daje se rok od osam meseci da završi pripreme i počne distribuciju prečišćene vode po standardima Republike Srbije, objasnio je pomoćnik gradonačelnika Saša Santovac.

– Komisija koju je formiralo JKP „Vodovod i kanalizacija“ završila je kompletnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog tendera za nabavku usluge prečišćavanja vode. Želimo da se pojavi što veći broj kompanija, zato smo o svemu postavili obaveštenje na portalu javnih nabavki. Vodeći se elaboratom o rešavanju pijaće vode u Zrenjaninu, maksimalnu cenu koja može biti za potrošače ograničili smo na 0,28 evrocenti – rekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Prema računici koju je predvidela zrenjaninska vlast, građani bi nastavili da plaćaju sadašnje troškove vode od 27 dinara bez PDV-a za kubik, a na tu sumu bili bi pridodati troškovi usluge prečišćavanja vode.

– Postrojenje koje bi čistilo vodu neće koštati građane, oni će samo plaćati uslugu kroz račun Vodovoda, a cena vode biće niža od recimo Beograda i Novog Sada. Mi se ovim projektom ne zadužujemo, već plaćamo samo uslugu prerade vode. Planiramo da najpre ovom uslugom pokrijemo Zrenjanin, a potom da ovakav sistem do 2016. proširimo i na naseljena mesta u opštini – objasnio je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Goran Tajdić.

Prema njegovim rečima, zamena starih, azbestnih cevi u vodovodnoj mreži započela je u centru grada, najpre u Gimnazijskoj ulici, a sada sledi zamena cevi na gradskom trgu i u Pupinovoj ulici. Od količine sredstava koje „Vodovod“ dobije za ovu namenu odvijaće se radovi na obnovi vodovodne infrastrukture, kojom treba da se do sredine 2015. godine distribuira prečišćena pijaća voda. O tehničkim detaljima javne nabavke govorio je pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević, rukovodilac Radne grupe koja je sačinila „Elaborat o utvrđivanju modela sprovođenja javne nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode u Zrenjaninu“.

– Ne ulazimo u to koja će tehnologija biti primenjena, hemijski tretman, separacija ili nešto drugo, to je stvar te kompanije koja prihvati posao. Nas zanima samo usluga i najniža cena. Takvih mobilnih postrojenja za preradu vode ima u Italiji, Nemačkoj, Slovačkoj i Češkoj, u regijama koje su geomorfološki slične našem području – rekao je Dević.

Prema njegovim rečima, Zrenjanin sada prvi put primenjuje model nabavke usluge dok se svih prethodnih godina, preciznije pune tri decenije, razmišljalo samo u pravcu gradnje fabrike vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari