Vlada Bahreina poslala je juče tenkove na centralni trg u prestonici Manami gde se nedeljama odvijaju protesti šiita, inače većinskog stanovništva, koji traže političke promene i žale se da ih sunitska elita diskriminiše. Pre no što su stigli tenkovi, u sukobima policije i demonstranata poginulo je najmanje šest osoba, po tri na obe strane.


Početkom nedelje u Bahrein su, na poziv vlasti, ušle trupe Saudijske Arabije i Ujedinjenih arapskih emirata. Potom je uvedeno vanredno stanje i zabrana svih javnih okupljanja.

Pucalo se svuda po gradu, a snage bezbednosti „odsekle“ su sva tri mosta koje vode ka aerodromu, izjavili su očevici za zapadne medije.

Policija je blokirala i prilaz bolnici Salmanija, izvestio je Bi-Bi-Si, i drugim zdravstvenim ustanovama u Manami. Jedan lekar u bolnici Salmanija rekao je da su policajci u zgradi, da pucaju u koga stignu i prete osoblju. Tvrdnje Vlade da demonstrantima nije uskraćeno zdravstveno zbrinjavanje nisu istinite, rekao je lekar.

On je postupke vlasti nazvao genocidom nad šiitima. Ministar zdravlja, koji je šiit, podneo je ostavku protestujući zbog nasilja, a prema informacijama Bi-Bi-Sija sudije šiiti masovno napuštaju svoje funkcije.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad rekao je da je nasilje nad demonstrantima neopravdano i nepopravljivo, te da iza intervencije stoje Sjedinjene Države. Nasilje je osudio i Irak.

Vlada je u utorak pozvala saudijske vojnike, kojih je u Bahreinu oko 1.000, da održavaju red. Iz Ujedinjenih arapskih emirata, prema ranijim izveštajima, u Bahrein je stiglo 500 vojnika.

Nije poznato da li u sukobima učestvuju i strane trupe, a vanredno stanje koje je uveo sunitski kralj Hamad Bin Isa Al Kalifa potrajaće tri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari