Medijsko prepucavanje trenera Partizana mt:s Duška Vujoševića i predsednika Crvene zvezde DIVA Nebojše Čovića najavilo je buran start sezone, a čini se da se tenzija prenela i na ABA ligu.

Bleda izdanja srpskih klubova na neki način ostala su u senci dešavanja „van“ terena, trener Zarda povukao je ekipu na nekoliko minuta iz Pionira, navijači Splita ponizili su crveno-bele skandiranjem, a kragujevački Radnički je podbacio i pored velike doze samopouzdanja pred start takmičenja.

Partizan jeste trijumfovao nakon preokreta protiv Zadra u Pioniru (81:74), ali na samu igru senku su bacila dešavanja koja sa sportskim duhom i fer-plejom nemaju dodirnih tačaka. Samo kamere zabeležile su 20 psovki trenera Partizana upućenih sudijama, a pitanje je koliko ih je još bilo, a Vujošević je u 29. minutu i udaljen sa terena psole druge tehničke greške. Ponašanje Duška Vujoševića razbuktalo je strasti na tribinama pa su iz publike ka košarkašima Zadra leteli razni rekviziti zbog čega je šef stručnog štaba hrvatskog kluba povukao celu svoju ekipu i poslao ih u svlačionicu. Pet minuta kasnije utakmica je nastavljena, a trener Zadra izjavio je nakon meča da su neredi u Pioniru, ni manje ni više nego iscenirani.

– Partizanu je jedina solucija za pobedu bila da naprave nered. Padali su predmeti po košarkaškom terenu i nije uopšte bilo bezazleno.. Niko, na sreću, nije povređen, ali bilo je situacija koje su mogle biti opasne po život. Njihov trener je ušao na teren, vršio je pritisak na sudiju, pa su imali verbalni obračun, a onda je bes prešao i na publiku. Ko poznaje košarku reći će vam da je sve to bilo inscenirano. Jedina opcija da dobiju utakmicu bila je da izazovu nerede – iskren je bio u izjavi za hrvatske medije Ante Nazor, dok je Vujošević kratko dodao da suđenje u Zadru zna da bude i gore i da mu nije jasno napuštanje terena gostujućeg tima.

Split je napravio podvig i savladao Crvenu zvezdu sa 87:81, a beogradski klub nije prikazao ni polovinu svojih mogućnosti. Hrvati su imali problema i sa registrovanjem igrača uoči starta ABA lige i bili gotovo otpisani, ali su najviše jakom željom uspeli da upišu trijumf protiv favorizovane Zvezde. Navijači su svoje oduševljenje iskazali ponižavajućim skandiranjem „Nije sve u parama“ i time jasno stavili do znanja srpskom klubu da ne pobeđuje uvek skuplji i kvalitetniji tim već kolektiv.

– Splićani su se više borili, ostavili su srce na terenu i brže su se adaptirali na uslove na parketu. Mi smo podbacili u borbenosti, požrtvovnosti, neodustajanju od principa u fazi odbrane i napada. Ne mogu da objasnim koliko sam ljut i razočaran, jer smo na papiru bolji, ali to nismo pokazali na terenu. Dozvolili smo previše prostora Mimici, koji nas je potopio sa 32 koša. Splitu želim sve najbolje i čestitam na zasluženoj pobedi – nije krio razočarenje trener Zvezde Milivoje Lazić ali je bio i krajnje korektan.

I naizgled pun samopouzdanja uoči početka sezone, kragujevački Radnički se sapleo na startu i zabeležio poraz na svom terenu od Olimpije sa 71:65. Trener Miroslav Nikolić bez dlake na jeziku izjavio je da je njegov tim previše poleteo i da će ova utakmica da ih spusti na zemlju.

– Upali smo u kontraritam, što je rezultiralo lošim napadima. Dobro smo pripremili utakmicu, ali smo ispali nemoćni. Poraz nije loš, poslužiće da nas spusti na zemlju. Iako imamo dobru ekipu, kvalitet nije došao do izražaja, posebno stranaca u našim redovima. Najviše je pokazao Sinovec, ostali nemaju prelaznu ocenu – izjavio je Nikolić.

Druga runda ABA lige održaće se u utorak kada Crvena zvezda DIVA gostuje Zadru, dan kasnije Radnički Cedeviti, a Partizan će u sredu dočekati Krku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari