Teodorović: Na konkursu na fakultetima bismo odbili i dobitnika Nobelove nagrade

Ostavite komentar


  1. Gospodine Teodoroviću, , odavno se Nobelova nagrada ne dodeljuje po zasluzi, već je postala politička manifestacija.

    1. Postovana, jel Vi stvarno mislite da je „terapija kancera inhibicijom negativne imune regulacije“ politicko pitanje?

  2. Komentar prof Teodorovica je apsolutno opravdan. I krajnje je vreme da se govori o namestenim konkursima na svim srpskim univerzitetima. U svetu se za poziciju npr. vanrednog profesora ili predavaca na prestiznim univerzitetima moze prijaviti ko god zeli, iz Indije, Kine, Sibira, Evrope jer oni tako privlace kvalitet. Kod nas kandidat pliva od asistenta do profesora bez problema iako ima zanemarljive rezultate u nauci jer je „to mesto njegovo“ i prosto je skandal ako se na konkursu prijavi neko van tog fakulteta. Zato nasa nauka jeste tu gde je, gotovo da je nema.

    1. Cenjene kolege su u pravu sto se tiče inertnosti školovanih kadrova u generisanju promena u društvu. Ja lično nisam siguran da li treba da podržim njihove aktivnosti, jer empirijski decenijama unazad sam svedok da je motiv svih tih aktivista” primarno lične prirode i predstavlja sopstvenu promociju. To je žargonski rečeno.. ajde ruljo kreni za nama.. da srušimo ove.. da bi mi došli… te odgovore šta bi ovi radili da su Ministri doživeli smo bezbroj puta.. ista priča po dolasku na vlast.. a neki od učesnika u diskusiji nisu imuni na nepotizam i guranje svojih kadrova i na matičnim fakultetima. Ta mantra treba povecati ulaganje u obrazovanje i nauku slusamo decenijama. Niko od reformatora ne daje precizan predlog i plan kako to uraditi.

    2. Kad je neko u svetu zaposlen kao tenure track to znači da institucija u njega ulaže i da je taj neko dužan da ponudi rezultate za periodične revizije ugovora i napredovanje. To ne znači da će mu se svakih pet godina izmaći tepih pod nogama i da će njegovo radno mesto biti „oglašeno kao upražnjeno“. Kakav tačno nivo rada na univerzitetu možemo da očekujemo ako uslovi zapošljavanja budu kao divlje tržište s elementima korupcije gde profesore koji rade 20 godina posmatramo kao izjednačene sa nekim ko je upravo doktorirao? Problem je u zabrani zapošljavanja, pa nema novih radnih mesta…

Ostavite komentar


Društvo

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću 10

Sutra počinje pripremno ročište Urošu Blažiću

U sudnici Okružnog zatvora u Beogradu sutra će biti održano pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću, okrivljenom da je u Malom Orašju i Duboni iz automatske puške i pištolja 23. maja prošle godine ubio devetoro mladih i pokušao da ubije još 20, od kojih je 12 teško ranio.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.