Pobeda za pobedom, zaključno sa poslednjim trijumfom protiv kvalitetne turske selekcije u finalu turnira „Trofej Beograd“ nisu razvedrili, već su naprotiv dodali još koju boru na prekaljenom licu selektora Dušana Ivkovića. Košarkaši Srbije su na devet kontrolnih utakmica ostvarili isto toliko pobeda u okviru priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (14. avgust – 11. septembar), međutim na svega tri dana pred put na Island u okviru prvog kola selektor Ivković ostao je zamišljen i pomalo razočaran načinom razmišljanja i shvatanja košarke momaka sa kojima sarađuje u nacionalnom timu.

Duda je akcenat stavio na sportsku kulturu kao važan segment temelja na kojem želi da izgradi ne samo prolazak na Evropsko prvenstvo, već i medalju u Sloveniji. Nije Ivković konkretno naveo šta mu najviše smeta, ali se da zaključiti da je u pitanju koncentracija igrača i sposobnost da se dogovoreno sa tajm-auta sprovede u delo.

– Ako Balbaj može da se spusti u stav čuvajući Nedovića tako nisko da je prilikom faula Nemanja morao da ga preskoči, onda ne vidim nijedan razlog da takav vid odbrane ne odigra i Nedović. Ukoliko ne promenimo pristup i ne shvatimo suštinu, bojim se da ćemo ostati samo talentovana reprezentacija. Dogovor posle tajm-auta jednostavno moramo da ispoštujemo – naglasio je selektor Ivković.

Iskusni strateg verovatno nije zadovoljan načinom i tempom napretka u odbrani. Na osnovu rotacija na određenim pozicijama, da se zaključiti da Bjelica i Kešelj ozbiljno zaostaju za Lučićem. Duda je u par utakmica zamerio Bjelici na nedovoljnom angažmanu u defanzivi i na tome što nije ispoštovao određene kretnje.

Nervozu mu povećava i činjenica da nije pronašao konkretnu opciju na mestu plejmejkera u situaciji kada je Teodosić na klupi. Pokušao je sa Rašićem, Tepićem i Nedovićem, ali je utisak da nijedan od njih trojice ne razmišlja kao organizator igre, što je donekle i prirodno, s obzirom na to da su po vokaciji ipak bekovi (dvojke).

– Meč sa Turskom bio je naša generalna proba pred start kvalifikacija. Ne mogu da budem zadovoljan u punoj meri odnosom prema igri. Moramo podići nivo agresivnosti i koncentracije, jer nas čeka čak deset utakmica u narednih 25 dana. Imamo određenih problema, a čeka nas naporan period, sa veoma delikatnim gostovanjima – zabrinuto je konstatovao Ivković.

Povreda skočnog zgloba Zorana Ercega u duelu sa Turskom dodatno je nasekirala selektora, budući da je novog člana CSKA video na mestu petice kada u paru igra sa dva krilna centra. Ivkovića mogu da obraduju nastupi Vladimira Štimca, koji se dobro uklopio u tim. Sjajno sarađuje sa Teodosićem, u napadu je koristan u samom reketu, ali mu je defanziva u duelima sa višim i skočnijim centrima i dalje problematična.

Raspored mečeva

14. avgust: Island – Srbija

18. avgust: Srbija – Crna Gora (Arena)

21. avgust: Slovačka – Srbija

24. avgust: Srbija – Estonija (Novi Sad, SPENS)

27. avgust: Izrael – Srbija

30. avgust: Srbija – Island (Niš, Čair)

2. septembar: Crna Gora – Srbija

5. septembar: Srbija – Slovačka (Zrenjanin)

8. septembar: Estonija – Srbija

11. septembar: Srbija – Izrael (Arena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari