Tepić: Prosvetari nisu dobili veće plate jer nisu bili u Ljuboviji da mole Vučića u TV prenosu 1foto FoNet Aleksandar Barda

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić večeras je ironično izjavila da prosvetni radnici nisu dobili željeno povećanje plata, jer nisu otišli u Ljuboviju i Mali Zvornik da mole (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića u TV prenosu.

„Eh, nisu i prosvetari otišli u Ljuboviju i Mali Zvornik da mole Vučića u TV prenosu da im ‘da’ veće plate. Od milijarde evra koju je tamo preko noći iznenada ‘našao’ u budžetu – za puteve do škola, ispalo nema obećanog samo za one koji u školama rade“, napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, nakon sastanka sa prosvetnim sindikatima, da će od 1. januara plate nastavnog osoblja biti povećane 12 odsto, dok će plate nenastavnog osoblja biti veće za osam odsto.

Vučević je naveo da će početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Srbiji i dodao da će Vlada Srbije u budućem periodu težiti izjednačavanju njihove početne plate sa prosečnom.

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika Srbije saopštili su da nije postignut dogovor sa premijerom u vezi sa ispunjenjem obaveza o poboljšanju materijalog statusa obuhvaćenih potpisanim Protokolom.

„Navedena dinamika i iznosi povećanja ne prate potpisani Protokol. Sindikati se posebno protive podeli zaposlenih u školama na nastavno i nenastavno osoblje. Svojim aktivnostima i učešćem u predstojećim akcijama doprinećete unapređenju daljih mogućih pregovora sa Vladom“, piše u saopštenju.

Sindikati su ranije najavili da će 16. septembra organizovati štrajk i da tog dana neće biti nastave u školama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari