Tereza Mej: Spremna da bude premijerka 1Foto: Wikipedia

Tereza Mej, aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije, jedna je od petoro kandidata za lidera Konzervativne stranke i predsednika Vlade.

Nakon pokretanja kampanje pod sloganom „Tereza Mej je od prvog dana spremna da bude premijerka“, predstavila se kao kandidat koji nudi „snažno rukovodstvo“ i jedinstvo koje je potrebno Ujedinjenom Kraljevstvu. „Patriotska je dužnost naše partije da uspostavi jedinstvo i vlada u najboljem interesu cele države“, poručila je Mej. Ona je takođe obećala „pozitivnu viziju za budućnost zemlje, koja ne radi samo za privilegovanu nekolicinu, već za sve nas“. Iako je podržala ostanak u EU, naglasila je da će poštovati rezultat prošlonedeljnog referenduma jer „Bregzit znači Bregzit“. Uoči glasanja o članstvu UK u evropskom bloku, postavila je pitanje opravdanosti proširenja EU i kandidatura Srbije, Albanije i Turske.

Mej je jedna od ministara unutrašnjih poslova s najdužim stažom u britanskoj istoriji. Na dužnost je stupila 2010. i okosnicu njenog rada čini intenziviranje borbe policije protiv kriminala, obezbeđivanje granica i smanjenje stope imigracije, kao i zaštita Ujedinjenog Kraljevstva od terorizma. Od samog početka se zalaže i za veću zastupljenost žena u torijevskim redovima u Parlamentu. Od 2010. do 2012. je bila ministarka za pitanja žena i ravnopravnosti. U Parlament ulazi 1997. Članica Vlade u senci je bila od 1999. do 2010, pokrivajući različite funkcije. Pre nego što je počela da se bavi politikom, radila je u Banci Engleske i bila na visokim funkcijama u britanskom Udruženju za usluge saldiranja plaćanja (Apacs).

Tereza Mej je rođena 1956. u svešteničkoj porodici. Studirala je geografiju na Oksfordu, gde je upoznala svog budućeg muža. Par nema dece. Pre tri godine je objavila da boluje od dijabetesa. Poznata je po svom neobičnom ukusu za cipele.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari