Zbog manjeg tehničkog kvara, Termoelektrana Pljevlja je prije nekoliko dana zaustavila proizvodnju. Kako je rekao direktor Termoelektrane usled curenja na pregrijaču primarne pare trećeg stepena, zaustavili su blok kako bi sanirali kvar.

Nakon toga „Enerdži“ menadžment je odlučio da termoelektrana ne počinje proizvodnju do početka marta. Razlog tome je izuzetno niska cijena električne energije na tržištu i povoljnih dotoka vode u hidroelektrane.

Imajući u vidu da su u ovom momentu u Crnoj Gori punim kapacitetom radile dvije hidroelektrane, jedna sa 300, a druga sa 50 megavata i Termoelektrana Pljevlja sa 220 megavata, nije isplativo stvarati suficit električne energije, a cijena na tržištu je oko 22 evra po megavatu. Rudnik uglja je na vrijeme obaviješten, tako da je isporuka uglja prilagođena smještajnim kapacitetima Termoelektrane. Redovan remont termoelektrane planiran je od 1. aprila do 1 maja.

O pljevaljskoj TE je govorio i ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić, koji je izjavio da Ugovor između vlade i italijanske kompanije A2A o upravljanju u Elektroprivredi Crne Gore još nije finalizovan, ali da se projekat drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, uprkos tome, realizuje planiranom dinamikom. „Ugovor još nije finalizovan, jer onoga momenta kada se to desi on će biti na Vladi i dalje proslijeđen parlamentu ukoliko to bude neophodno. Svi elementi dogovora sa naše strane ostaju isti, a to je da smo mi spremni da napravimo dogovor oko menadžmenta sa A2A ukoliko to znači da smo se prethodno sporazumjeli oko razvojnih projekata“, kazao je Kavarić novinarima, na događaju povodom zatvaranja IPA projekta pod nazivom Jačanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari