Predsednik Avganistana Hamid Karzai želi da privoli što veći broj talibana-pokajnika da okrenu leđa Al Kaidi i talibanima i integriše ih u društvo uz pomoć programa za „resocijalizaciju“. Tokom proleća ove godine nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele se zalagao za primenu programa koji bi „običnim“ borcima talibana omogućio povratak u život.


– To ne važi za najgore teroriste. Ali, važi za obične članove koje su talibani sa premijama od 200 dolara namamili u svoje redove i tako ih izvukli iz siromaštva, za ljude koji ne znaju ni da čitaju ni da pišu, znači za ljude kojima je dosta borbe – rekao je tada Vestervele.

Nemačka vlada je na račun avganistanske vlade prebacila prvih 14 miliona dolara za 2010. godinu. U iduće četiri godine Avganistancima je Berlin obećao ukupno 70 miliona dolara. Novac za program resocijalizacije talibana uplaćuje se u zajednički fond od 260 miliona dolara. Amerikanci su obećali 100 miliona. Na listi većih donatora su Japan i Velika Britanija. Kritičari, pak, tvrde da se ne može kupiti društveni mir u Avganistanu.

– To je temeljna opasnost ovog programa. Na raspolaganje se stavi mnogo novca i odjednom svi počinju da viču: ‘Da, i ja sam taliban, i ja želim deo tog novca!’ Mislim da će idućih meseci naglo porasti broj ‘talibana’“, izjavio je Konrad Šeter iz Centra za istraživanje razvoja u Bonu za Dojče vele.

Kako bi sprečila manipulacije, nemačka vlada ugovorom je definisala da se novac ne isplaćuje na ruke osobama koje okrenu leđa talibanima. Umesto toga novac se ulaže u konkretne projekte, recimo nastavu, obrazovanje, otvaranje radnih mesta, program čišćenja nagaznih mina…

Proverava se i koliko su bivši talibani zaista odlučni u nameri da se vrate u civilni život. Oni moraju da potpišu svojevrsno pismo namere i da pristanu na poštovanje nacionalnog ustava. Muškarci se onda registruju i dobijaju nove biometrijske dokumente. Nakon toga uče da čitaju i pišu i izuče neki zanat.

Zaštita od osvete

Službenici NATO na licu mesta tvrde da je program uspešan. U oko 4.000 sela u kojima teku najintenzivnije borbe s pobunjenicima, NATO je u protekla tri meseca, otkako je zaživeo program, zabeležio nekoliko stotina talibana-pokajnika. Oni najpre provedu tri meseca u centrima za demobilizaciju u blizini svojih sela. Tamo su oni i njihove porodice zaštićeni od osvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari