Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Incko ocenio je juče tokom posete Bugojnu da nedavni napad na policijsku stanicu u tom gradu predstavlja teroristički akt, ne samo na Bugojno, već i na pravnu državu BiH i civilizacijske tekovine, a to niko ne može da toleriše.

„Drago mi je da su organi vlasti i policija već uradili svoj posao, a Tužilaštvo BiH i pravosuđe treba da učine sve ostalo“, rekao je Incko koji je u Bugojnu posetio porodicu policajca Tarika Ljubuškića koji je podlegao povredama zadobijenim u nedelju u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Bugojnu. Inače, policajac Ljubiškić sahranjen je juče u Bugojnu, gde je prema odluci Opštinskog veća ove opštine juče bio dan žalosti.

„Danas su naša osećanja sa Tarikom i njegovom decom. To je danas u prvom planu“, naglasio je Incko. Visoki predstavnik posetio i porodicu policajke Edine Hindić za čiji život se još bore lekari Kliničkog centra u Sarajevu.

Incko je obišao i mesto terorističkog napada, a kratko je razgovarao i sa povređenim policajcem Sanelom Hodžićem koji se oporavlja bugojanskom Domu zdravlja. Teroristički napad u Bugojnu su osudili svi domaći zvaničnici, a šefovi misija EU i njenih zemalja članica izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava i vlastima Bosne i Hercegovine.

„U potpunosti podržavamo agencije za provođenje zakona u njenim naporima da brzo privedu pred lice pravde one koji su odgovorni za ovaj čin nasilja koji zaslužuje kazne“, saopštila je delegacija EU u BiH. „Ovakva prezira vredna nedela treba da ujedine sve ljude, političke lidere i vlasti Bosne i Hercegovine u odbrani njihove zemlje i održavanju njenih demokratskih vrednosti“, saopštila je EU.

Ne sme biti prepreka viznoj liberalizaciji

Brisel – Zvaničnici Evropskog parlamenta Doris Pak, Tanja Fajon i Edvard Kukan poručili su da teroristički čin u Bugojnu ne sme biti prepreka liberalizaciji viznog režima u BiH, ali da se očekuje da institucije sistema efikasno obave svoj posao – rekao je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković. „Doris Pak, Tanja Fajon i Edvard Kukan dali su uveravanja da više neće biti nikakvih dodatnih uslova i prepreka. Ako nalazi monitoring komisije koja dolazi u BiH 8. jula budu pozitivni, ništa ne bi trebalo stajati na put ukidanju viza“, napomenuo je juče Živković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari