"Upozorenje da su pripadnici radikalnog islama još prisutni na našem prostoru": Sagovornici Danasa o napadu ispred ambasade Izraela 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Nema osobe koja dosad nije čula vesti koje su sasekle mirno prepodne u Srbiji da je pripadnik Žandarmerije na svom radnom mestu ispred ambasade Izraela u Beogradu pogođen samostrelom u vrat oko 11 časova.

„Danas, oko 11 sati, NN lice, čiji se identitet utvrđuje, pucalo je iz samostrela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela i pogodilo ga u vrat. Pripadnik Žandarmerije M. J. (1990) je u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo“, bile su prve zvanične informacije ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Napad je okarakterisan kao teroristički čin, napadnuti žandarm je hitno operisan u Urgentnom centru i, prema zvaničnim informacijama, on se oporavlja.

"Upozorenje da su pripadnici radikalnog islama još prisutni na našem prostoru": Sagovornici Danasa o napadu ispred ambasade Izraela 2
Foto: MUP

Vučić: U toku akcija hapšenja terorista

O tome je govorio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši „da je uspešno završena operacija ranjenog žandarma Miloša Jevremovića i da će on biti odlikovan kad izađe iz bolnice“.

Kako je Vučić dodao, u toku akcija hapšenja terorista koji su već neko vreme praćeni.

„On, Salahudin Žujović, iz kese je, i potpuno iznenada, izvadio samostrel, ispalio strelu i pogodio u vrat Miloša Jevremovića“, rekao je Vučić.

"Upozorenje da su pripadnici radikalnog islama još prisutni na našem prostoru": Sagovornici Danasa o napadu ispred ambasade Izraela 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Vučić je istakao da je Jevremović reagovao vešto i na ozbiljan i odgovoran način.

„Likvidirao je ubicu, teroristu, i uspeo da se uzdrži od vađenja strele iz vrata, zbog čega je ostao živ. Neverovatna disciplina“, rekao je predsednik Srbije.

Crveni nivo bezbednosti

Nešto ranije, ministar Ivica Dačić rekao je da je u zemlji proglašen „crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma“ posle napada na pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu.

Objasnio je da će zbog podignutog nivoa bezbednosnih pretnji građani na ulicama videti pojačano prisustvo policije, a da se napad na žandarma sada i zvanično vodi kao teroristički.

Dodao je da se policijska akcija sada vodi i u Novom Pazaru, gde se obavljaju pretresi lokacija za koje se smatra da bi mogli da imaju veze sa napadom.

"Upozorenje da su pripadnici radikalnog islama još prisutni na našem prostoru": Sagovornici Danasa o napadu ispred ambasade Izraela 4
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Pre toga je otkrio identitet napadača rekavši da je „lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (1999), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca.

„Utvrđeno je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (1999), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru.“

Usledila su brojna reagovanja, oglasila se Islamska zajednica osudivši napad, Ambasada Izraela koja je navela da njeni službenici nisu bili u zgradi u vreme napada i poželela brz oporavak ranjenom žandarmu.

Oglasio se, između ostalog, glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović koji je naveo da je dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio obdukciju napadača i sve druge neophodne radnje kako bi se rasvetlile sve okolnosti današnjeg napada na pripadnika Žandarmerije M. J, koji je bio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela u Beogradu.

Akcija rasvetljavanja slučaja traje, a postavlja se pitanje da li i u budućnosti možemo da očekujemo terorističke napade u Srbiji i šta se to, u stvari, dogodilo danas.

Stojanović: Teroristički akt

Momir Stojanović, bivši direktor Vojno bezbednosne agencije (VBA), navodi za Danas da je u pitanju teroristički akt i dodaje:

„Po meni, ovo je upozorenje da su pripadnici radikalnog islama još prisutni na našem prostoru. Mi smo se, kao što znate, jedno vreme bavili vehabijskim pokretom na prostoru Raške oblasti i Sandžaka.  Svojevremeno sam se i ja, kao načelnik VBA, bavio time i upozorio na prodor radikalnog islama preko vehabijskog pokreta na naš prostor. I zbog toga sam, između ostalog, i smenjen jer je to tada izazvalo bes, gnev, negodovanje bošnjačkih partija i u Crnoj Gori i Srbiji u tadašnjoj zajedničkoj državi. Ali i dalje tvrdim, odnosno ja se bojim, da nedovoljno radimo na otkrivanju, dokumentovanju i presecanju veza koje naši građani imaju sa nosiocima radikalnog islama van zemlje“, navodi on.

Govoreći o napadaču na žandarma, on kaže da je taj građanin jedno vreme, prema njegovim informacijama, živeo u Mladenovcu, ali se preselio u Novi Pazar.

"Upozorenje da su pripadnici radikalnog islama još prisutni na našem prostoru": Sagovornici Danasa o napadu ispred ambasade Izraela 5
foto FoNet/Ognjen Stevanović

„Ono što je bitno istaći u ovoj situaciji jeste da nas ovaj slučaj upozorava da naše institucije u sektoru bezbednosti moraju da se vrate poslovima i zadacima koji su im propisani zakonom. Imamo situaciju, od 2012. godine do danas, da su naše institucije u sektoru bezbednosti potpuno politički instrumentalizovane i stavljene u funkciju, ne zaštite vitalnih i državnih interesa, što im je po zakonu propisano, već zaštite političke opcije na vlasti“, objašnjava Stojanović.

Na pitanje Danasa da li bi trebalo da strepimo od ovakvih i sličnih događaja u zemlji, on potvrdno odgovara i dodaje:

„Zato što moramo da dignemo glas, da upozorimo institucije koje se bave bezbednošću da se vrate svojim poslovima i zadacima. BIA ima tri zadatka, a jedan od ta tri je otkrivanje, dokumentovanje i presecanje terorističke aktivnosti. Da li se BIA, i ne samo ona, već i vojne službe bave time ili praćenjem aktivnosti političkih neistomišljenika opozicionih lidera – šta je ko rekao o Aleksandru Vučiću i očuvanjem aktuelne vlasti? Ako je to tako, ako su kapaciteti službi bezbednosti usmereni na ovo drugo, onda imamo i te kako razloga da strepimo“.

Ne postoji potpuno bezbedna zemlja

Aleksandar Radić, vojni analitičar, dodaje da je činjenica da ne postoji potpuno bezbedna zemlja.

"Upozorenje da su pripadnici radikalnog islama još prisutni na našem prostoru": Sagovornici Danasa o napadu ispred ambasade Izraela 6
Aleksandar Radić, Foto: Screenshot/Danas/Vi pitate

„Srbija je dosad bila zemlja koja je pošteđena od radikalizma, nikad nismo imali ozbiljnijih incidenata, ali niko ozbiljan i savestan, niko razuman ne može da vam garantuje da neće doći do napada, da neće biti terorističkih napada i na ciljane objekte, kao što je primer ambasada Izraela danas. Ili, recimo, ni na javnom prostoru ne može niko da vam kaže da imate potpunu garanciju bezbednosti“, ocenjuje on.

Sagovornik Danasa naglašava da i dalje ne znamo motive današnjeg napada.

„Ali živimo u zemlji izuzetno visokog nivoa nasilja, pretrpeli smo kao nacija prošle godine u maju šok. Sad je još rano davati sudove o današnjem događaju, sačekaćemo nadležne da vidimo šta će reći“, kazao je Radić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari