Da li se teroristički napad ispred Ambasade Izraela može povezati sa Rezolucijom o Srebrenici, kako Vučić kaže? 1Foto: M.A./ATAImages

Povodom terorističkog akta koji se dogodio u subotu ispred Ambasade Izraela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom gostovanja na televiziji Prva naveo da je jedan od potencijalnih motiva napada Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Sa druge strane, sagovornici Danasa su saglasni da ona nema nikakve veze sa nedavnim napadom.

Rezolucija o genocidu o Srebrenici će takođe biti ispitana kao motiv, rekao je Vučić, komentarišući navode koji su se pojavili u stranim medijima o tome da je usvajanje tog dokumenta u Ujedinjenim nacijama eventualno ohrabrilo ili inspirisalo na terorizam.

Vučić je rekao da se država bori protiv islamskog terorizma, kao što se bori i protiv pravoslavnog.

„Nema nikakve veze sa Srebrenicom“

Da li se teroristički napad ispred Ambasade Izraela može povezati sa Rezolucijom o Srebrenici, kako Vučić kaže? 2
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Član predsedništva LSV Vojvođani, advokat Aleksandar Olenik, za Danas kaže da je on siguran da je u pitanju teroristički napad, ali i da su nakon toga i Vučić i svi ostali dali izjavu osim najodgovornijeg, šefa BIA Vladimira Orlića.

„Nesumnjivo je da je to teroristički napad i neosporivo je da BIA nije uradila svoj posao, da nas nije zaštitila. Ne vidim nikakvu vezu sa Srebrenicom, jer svi znamo i utvrđeno je šta je tamo bilo, čak može da se kaže da Izrael po tom pitanju ima potpuno jedan drugačiji stav, tako da ne postoji nikakva veza između Izraela, Srebrenice i ovog napada“, ističe Olenik.

Objašnjava da je prosto izvršen teroristički napad koji BIA nije sprečila, a ishod je takav jer njom rukovodi Orlić, koji nema nikakvo obrazovanje ili radno iskustvo vezano za bezbednost.

„On je postao šef BIA jer je poslušnik, ni ovi pre njega nisu bili bolji. Nažalost, dokle god budemo imali takve osobe na najvažnijim mestima u državnoj službi, građani će ostati nezaštićeni“, zaključuje Olenik.

„Potrebna je ozbiljna i profesionalna istraga a ne televizijski šou“

Da li se teroristički napad ispred Ambasade Izraela može povezati sa Rezolucijom o Srebrenici, kako Vučić kaže? 3
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Vladimir Pajić, član predsedništva Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik, kaže da je neodgovorno u ovako ozbiljnim situacijama nagađati uzrok.

„Potrebna je ozbiljna i profesionalna istraga a ne televizijski šou. Svuda u svetu je bezbednosna situacija komplikovana pa je neophodna stručna i posvećena služba koja se vodi nacionalnim a ne partijskim interesima“, ukazuje Pajić.

Ukazuje da je presudno da se službe bezbednosti bave svojim poslom i preduprede ovakve stvari, a ne zadacima vrha Srpske napredne stranke koji su usmereni prema opoziciji i slobodnim ljudima koji iskazuju stav i mišljenje.

Pokušaj da se diskredituje zapad

sonja biserko
foto BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Sonja Biserko, predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava, navodi da Srbija ne može da se izuzme iz šireg međunarodnog konteksta, koji je vrlo turbulentan u poslednjih pet godina, te da su događanja na Bliskom istoku polarizovala javnost.

„U tom smislu to može da se primeni na događaj ispred Izraelske ambasade u Beogradu, to je jedna od mogućih reakcija, pitanje je ko sve stoji iza toga. Drugo, ova izjava predsednika u kojoj povezuje, naglašava ili najavljuje mogućnost da je to povezano sa Rezolucijom o Srebrenici, prosto je preterana insinuacija, jer to nema nikakve veze sa događanjima na Bliskom istoku“, objašnjava Biserko.

Dodaje da ako je ovaj događaj imao veze sa Rezolucijom, ne bi se dogodio pred Ambasadom Izraela, te da je ovo samo još jedan pokušaj da se zapad diskredituje.

„Zapad se i sam nalazi u previranjima u nekim evropskim zemljama, pa i u Americi pred predsedničke izbore. Na neki način se dodatno potencira zapadna krivica za ono što se nama dešava. Mislim da je ova izjava pokušaj da se u celu priču implicira zapad“, zaključuje Biserko.

podsetimo, napad na pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića ispred Ambasade Izraela okerakterisan je kao teroristički akt koji je izvršio Miloš Žujović iz Mladenovca, čije je versko ime Salahudin. On je, kako je naveo ministar policije Ivica Dačić konvertit. Zbog bezbednosnih pretnji od terorizma upaljen je crveni alarm.

Izvršeni su pretresi na više lokacija u Srbiji, razgovarano je sa više desetina ljudi, a tužilaštvo će odrediti dalje postupanje prema njima, rekao je Dačić i dodao da je nesumnjivo da oni pripadaju vehabijskom ekstremističkom pokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari