Guverner Kalifornije i bivši glumac Arnold Švarceneger u prošlosti je nizao uspeh za uspehom, budući da mu je pošlo za rukom da postane jedna od uzdanica Republikanske stranke, baš kao i njegovom pokojnom kolegi i predsedniku SAD Ronaldu Reganu, i oženi se Marijom Šrajver, pripadnicom klana Kenedijevih.

Štaviše, čak i neprijatelji su mu odavali priznanje zbog činjenice da nikada nije imao bliskih veza s biznismenima ili bilo kojom interesnom grupom. Ipak, stiče se utisak da je sreća okrenula leđa Švarcenegeru, što je umnogome posledica ekonomske krize koja potresa Kaliforniju, nekada doživljavanu kao „obećanu državu“.

Problemi s kojima se suočava kalifornijski guverner došli su do izražaja prilikom njegovog nedavnog obraćanja javnosti, kada je za finansijske nevolje optužio „ekonomiste koji se ponašaju kao devojčice“. Istovremeno, naglasio je da će mu biti potrebno još najmanje 20 milijardi dolara da bi sprečio „sunovrat Kalifornije“. Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su građani te države sve nezadovoljniji učinkom Švarcenegera, budući da je njegova popularnost opala za 27 odsto.

Da bi poboljšao situaciju, guverner je uputio apel finansijskim institucijama SAD da pošalju novi spasilački paket Kaliforniji, jer će u suprotnom biti zatvoren niz ustanova, uključujući specijalne škole. Ipak, analitičari ocenjuju da Švarceneger nije najveći krivac za sunovrat „sunčane države“, s obzirom na činjenicu da je u proteklih šest godina pokušavao da uvede čiste izvore energije, kao i da unapredi stanje u društvu, pokazujući brigu za dobrobit građana. Stoga, glavni uzrok aktuelnih problema, za koje Švarceneger plaća ceh, krije se u sistemu poreskih i budžetskih ograničenja, donetih na inicijativu stanovnika Kalifornije. Prema oceni analitičara, građani nisu bili svesni posledica uvođenja pojedinih strogih pravila, koja su usporila razvoj privrede.

Nemirna Kalifornija

Švarceneger takođe strahuje od društvenih nereda, koji bi mogli da dodatno ugroze stanje u državi.“ Kalifornija je nemirna“, izjavio je guverner. Ali, neki građani i dalje gaje nadu da će se stvair pomeriti s mrtve tačke. Uostalom, i sam Švarceneger obećao je da će se boriti za poboljšanje prilika. „Da sam oklevao prilikom suočavanja s preprekama tokom filmske karijere, sada bih pravio kolače u Austriji“, izjavio je jednom prilikom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari