Od maja 2006. kada je donet Zakon o rehabilitaciji Okružni sud u Pirotu od 55 zahteva iz tog kraja rešilo je 24, a od toga 21 pozitivno.
-Kada je Zakon o rehabilitaciji objavljen 2006. godine u sud je stiglo 13 zahteva i svi su rešeni. Prošle godine je bio 31, a rešeno je 11.

Od maja 2006. kada je donet Zakon o rehabilitaciji Okružni sud u Pirotu od 55 zahteva iz tog kraja rešilo je 24, a od toga 21 pozitivno.
-Kada je Zakon o rehabilitaciji objavljen 2006. godine u sud je stiglo 13 zahteva i svi su rešeni. Prošle godine je bio 31, a rešeno je 11. Od početka ove godine primili smo 11 zahteva i još ni jedan nije rešen. Od rešavanih predmeta tri zahteva su odbijena jer je Veće utvrdilo, na osnovu starih predmeta koje smo pronašli u dokumentaciji, da je sudska procedura poštovana i da ne postoji ideološka i politička pozadina, kaže Branislav Lukić, sudija koji predsedava Većem koje se bavi zahtevima za rehabilitaciju.
Prema njegovim rečima u većini slučajeva zahteve podnose naslednici, ali i živi stradalnici.
– Ono što je uočljivo na prvi pogled jeste da je više od 92 odsto zahteva za rehabilitaciju iz Dimitrovgrada, a ostali su iz Pirota, Bele Palanke i Babušnice. Problem kod tih predmeta je što se zahtevi za rehabilitaciju odnose na lica koja su u periodu od 1946. – 1956, na osnovu sudske ili administrativne odluke, upućivana na izdržavanje kazne strogog zatvora na Goli otok ili u druge kaznione. Praktično se sve to vezuje delom za pripadnost sloju društva koji je bio imućniji ili se izjašnjavao za Rezuluciju IB, pa su na osnovu toga osuđivani za krivična dela protiv naroda i države ili zbog neprijateljske propagande ili špijunaže. Iako se u zahtevima pozivaju na sudske odluke, obično nemaju presude. Teško pronalazimo spise predmeta koji se traže od arhiva odgovarajućih sudova, okruga ili vojske što utiče na efikasnost u rešavanju zahteva, objašnjava Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari